22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

„Едно от най-силните събития в социалния живот на страната“: Във Франция над два милиона души участваха в първомайски демонстрации

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според Общата конфедерация на труда (CGT), един от организаторите на протестите срещу пенсионната реформа, над 2 милиона души са участвали в първомайските демонстрации в цялата страна. Вярно, както и преди, френското министерство на вътрешните работи даде цифра, която беше повече от два пъти по-малка – 782 000. Във всеки случай това е с порядък повече, отколкото в предишни години на традиционните пролетни демонстрации.

„Този ​​първи май се превърна в едно от най-силните събития в социалния живот на Франция“, каза по този повод Софи Бине, генерален секретар на CGT. На свой ред Лоран Бергер, лидер на друг профсъюзен център – Общата демократична конфедерация на труда (FDCT), подчерта, че „работещите хора дадоха ясен отговор на пенсионната реформа с нова сила – тя е неприемлива за тях“.

Масови демонстрации се проведоха в много градове на Франция и не всички преминаха мирно.

Така в Париж, където първомайското шествие събра, отново според организаторите, 550 хиляди души, сблъсъците с полицията започнаха малко след като колоните от демонстранти следобед се насочиха към Place de la Nation, който се намира на изток на столицата.

Проверка по рама

Най-агресивните демонстранти, сред които имаше много хора в черни дрехи от радикални леви групи, както и от „жълтите жилетки“, започнаха да палят кофи за боклук, да трошат градски мебели, витрини, банкови клонове.

Най-ожесточените сблъсъци се разиграха на подстъпите към крайната точка на шествието – Площада на нацията и по улиците, водещи към него. Фойерверки, фойерверки, камъни и всичко, което попадна в ръцете на радикални момчета, полетяха към полицията. Използвани са дори коктейли Молотов. Един от тях е ударил полицай, който е получил сериозни изгаряния и е откаран по спешност в болница. Както каза по-късно министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин, още десет служители на реда са били там с наранявания с различна тежест.

Вярно, самата полиция не бездействаше. Те заляха демонстрантите не само със сълзотворен газ и палки, но дори пуснаха две водни оръдия, за да „охладят плама им“. Освен това водните оръдия бяха полезни и за гасене на голям пожар: запали се скеле около къщата, която беше в основен ремонт, която гледаше към площада с фасадата си.

Едва вечерта пазителите на закона успяха да разчистят Площада на нациите, който беше силно повреден от ожесточени сблъсъци.

Нещо подобно се случи и в Лион, където бяха изгорени половин дузина коли, автобусни спирки, няколко застрахователни агенции и агенции за недвижими имоти бяха вандализирани.

Магазин за Акумулатори

Горещо беше и в Нант, в западната част на Франция. В резултат на това там бяха арестувани три дузини демонстранти. Общо полицията е задържала около 200 души в цялата страна.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ