15 C
София
сряда, април 17, 2024

ЕК заповяда: България конфискува руски имоти за милиарди – вижте ги

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Русия притежава обширни имоти в София и страната за милиарди, които може да попадат под ударите на европейските санкции, ако България приеме дълго отлагания закон за прилагането им.

Сред най-известните и знакови имоти е Руският културно-информационен център на ул. “Шипка” в София. Той разполага с хотел, ресторант и дипломатическа част. Теренът под сградата е с площ близо 5 декара, а самата сграда има разгърната застроена площ от 12 500 кв.м.

Друг значим актив е комплекс “Камчия” на черноморския бряг, който формално се води собственост на правителството на Москва.

През 2008-а година правителството на тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ) продава на Москва през български фирми около 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, на смешната цена 9.72 лв. кв. м. Така българските власти заобикалят конституционната забрана за продажба на земя на чужденци. Малко след това правителството на Москва успява да придобие още 21 дка на цена 14 лв. кв. м.

Правителството на БСП, НДСВ и ДПС плаща 7.7 млн. лв. за прокарването на водопровод до обекта, в който има хотелски комплекс, два детски лагера, вилно селище, множество зали, лечебно-диагностичен и балнеологичен център. Всичко това е построено с излаз към най-голямата плажна ивица на българското черноморско крайбрежие.

Проверка по рама

След петролното пристанище на “Росенец“, което държавата вече отне от „Лукойл“, базата край река Камчия стана известна като последния руски анклав на българския бряг.

Преди войната в Украйна руският външен министър Сергей Лавров имаше планове да превърне базата в център за разпръскване на руското влияние в Европа.

Както Mediapool писа наскоро, българският съд обяви, че имуществото на правителството на Москва попада под ударите на европейските санкции.

Решението на съда беше постановено по повод опита за прехвърляне на собствеността на Дома на Москва в София на ул. “Г. С. Раковски” 92. Това означава, че красивата стара сграда, която преди повече от век е била дом на руската имперска мисия в София, също подлежи на санкции.

Другите много два големи имота обхващат 11 000 кв. м в санитарно-охранителната зона на язовир „Искър“ в столичния район „Панчарево“ и други 13 000 кв. м близо до Панчаревското езеро. Вторият имот е ограден и видимо пуст с пет жилищни сгради, за които се твърди, че имат курортна и туристическа функция.

Подобно е положението с четириетажна жилищна сграда с гаражи, разположени на над 3 декара до Руския културен център. Мястото се стопанисва от руското Предприятие за управление на собствеността в чужбина.

Магазин за Акумулатори

През януари руският президент Владимир Путин подписа указ, който разпорежда на руското правителство да се опита да върне под свой контрол всички задгранични имоти, дори тези от времето на Руската империя и СССР, съобщи ТАСС. Информацията предполагаше, че правителството ще даде пари за издирване, регистриране и правна защита на имотите в чужди страни. За целта трябваше да бъде отпусната субсидия на Предприятието за управление на собствеността в чужбина.

Руската държава управлява още административно-жилищен комплекс на ул. „Никола Мирчев“ с площ 5700 кв м, състоящ се от гараж и две сгради. Той е разположен в карето, където се намира посолството на Руската федерация в София.

Русия притежава шестетажна жилищна сграда, четириетажен хотел, триетажна административна сграда и подземни гаражи на площ от близо 16 дка на ул. „Фредерик Жолио Кюри“ в кв. „Изток“.

Руската държава контролира двуетажна вила с двор малко над декар на “Панорамен път” в кв. “Бояна” и терен с площ 2637 кв. м. и две построени върху него сгради в столичния квартал.

В София има руски лицей, чийто сайт твърди, че е частна собственост.

Земята и сградата на църквата “Св. Николай Чудотворец”, известна още като Руската църква в София, също отговаря на критериите на европейския санкционен регламент.

Руските частни имоти

Разследващият сайт Bird извади на светло няколко големи имота на санкционирани руснаци, но заради липсата на специален закон държавата не е предприела никакви мерки.

Единият имот е на Максим Топилин, който е бивш министър на труда и социалната политика на Руската федерация до 2020 г., а сега е председател на комитета по икономическа политика на руската Дума.

През март 2022 г. е санкциониран от Европейския съюз в отговор на руската агресия срещу Украйна. Неговата съпруга Мария Топилина притежава апартамент в курортен комплекс в Обзор, закупен за 166 000 евро през 2008 година, съобщава Bird.

Александър Чемезов е син на шефа на “Ростех” Сергей Чемезов, който е близък с Путин още от службата му като офицер от КГБ в Дрезден и е в санкционните списъци на Европейския съюз, САЩ и Великобритания. Синът Александър е санкциониран от САЩ. Преди година съвместно разследване на BIRD и руския разследващ сайт iStories разкри, че Александър и неговата майка Любов Чемезова са придобили апартаменти в комплекса “Естрея Палас” в курорта Св.св. Константин и Елена.

Апартаментът на Александър Чемезов разполага и с голяма тераса с басейн. Той е купен на твърде приятна цена за такъв имот – едва 302 390 лв. Майка му заплаща за нейния апартамент 261 хил. лв, пише Bird.

Дъщерите на бившия началник на руското митническо учреждение Андрей Бельянинов, Олга и Светлана, както и съпругата му Людмила, стават комшии на Чемезови с отделни апартаменти в същия комплекс. Бельянинов е дългогодишен познат и колега на Путин и Чемезов от време на работата им в КГБ и в Германия. По-късно той е работил с Чемезов в Рособоронекспорт. Апартаментите на Бельянинови са стрували повече – общо около 2,4 млн. лв.

В същия комплекс са придобили имоти и други руснаци от близкия кръг на Путин. Сред тях е и Константин Голощапов – Падре, който е станал известен с прозвището „масажистът на Путин“. Голощапов е един от най-потайните и най-близките хора до Путин още от 70-те години на миналия век, когато Путин работи в Следствения комитет на КГБ в Ленинград. Счита се, че той има статут на “кадровик”, през когото са минали стотици назначения в службите, държавните корпорации и висшите сфери на властта.

В комплекс “Естрея” Голощапов е инвестирал в два апартамента през фирмата Denkraam Holding, която е заплатила за тях около 2,1 млн. лева. Голощапов обаче не е санкциониран от ЕС.

Апартаменти до “Естрея” са закупили още съпругата на бившия служител на държавната сигурност и бивш директор на Рособоронекспорт Анатолий Исайкин; съпругата на бившия първи заместник на Чемезов в Ростех, шефа на Ростехнадзор Алексей Альошин; бившият заместник на Альошин в Ростехнадзор.

Друг клиент е Александър Рибас, който е бил директор на едно от предприятията на Ростех; заместник-председателят на управителния съвет на ВТБ Валерий Лукьяненко (със съпругата си), който също е бил член на съветите на директорите на няколко предприятия на Ростех; съпругата на Александър Беспалов, бивш ръководител на отдела за информационна политика на Газпром, който е работил с Путин в кметството на Санкт Петербург през 90-те години.

Има информция, че имоти в близост има съпругата на бившия директор на отдела за собственост на Роснефт Илдар Файзутдинов; президентът на «РН Мениджмънт» (Роснефт) Юлиян Левин; братът, съпругата и племенницата на Василий Кичеджи, бивш заместник-губернатор на Санкт Петербург и началник на отдела за транспорт и съобщения в Москва; дъщерята на бившия ръководител на Департамента за природоползване и опазване на околната среда в Москва Леонид Бочин.

Владимир Плигин е бивш депутат от руската Дума до 2016 г. и понастоящем висш партиен кадър в Единна Русия. Санкциониран е от Европейския съюз през 2014 г. след анексията на Крим. В България неговия син Александър Плигин е бил собственик на фирмата “Юпитер Про”, която е ликвидирана през 2017 г., но преди това успява да прехвърли на кипърска офшорка вила на Буджака до Созопол.

Материалът ЕК заповяда: България конфискува руски имоти за милиарди – вижте ги е публикуван за пръв път на Narod.bg.



Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ