19.8 C
София
събота, май 18, 2024

Експерти изчислиха в колко часа трябва да се будим, за да сме отпочинали

ПРОЧЕТИ СЪЩО

От колко сън се нуждае човек?

Сънят е от голямо значение за организма. Той ни позволява да поддържаме физическо и психическо равновесие. Това е време, в което тялото и умът си почиват и събират сили за следващия ден. Твърде малкото сън може да доведе, наред с други неща, до хипертония, диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване. Интересно е, че твърде многото сън е също толкова опасен. Това, от своя страна, може да доведе до сънна апнея, нарушения на щитовидната жлеза и влошаване на настроението.

И така, от колко сън се нуждае човек? Трудно е да се отговори еднозначно на този въпрос. Струва си да се помни, че не съществува единна препоръчителна доза сън. Основният критерий, който трябва да се вземе предвид, е възрастта.

Честото събуждане в 3 часа през нощта издава тези заболявания

Препоръки за продължителността на съня:

Новородени до 3 месеца: 14-17 часа, кърмачета до 11 месеца: 12-15 часа, деца до 2 години: 11-14 часа, деца до 5 години: 10-13 часа, деца 6-13 години: 9-11 часа, тийнейджъри 14-17 години: 8-10 часа, млади хора 18-25 години: възрастните: 7-9 часа, възрастните над 65 години: 7-8 часа.

Проверка по рама

За съжаление има случаи, когато въпреки достатъчната продължителност на съня човек се събужда недоспал. Това може да се дължи на редица фактори. 

Те включват, но не се ограничават до употребата на стимуланти, тежка диета, липса на редовна физическа активност или високи температури в спалнята. Понякога причината е още по-проста и се дължи на неправилно избрано време за заспиване или събуждане.

В колко часа да си лягаме и в колко да ставаме, за да сме отпочинали?

Идеалният сън трябва да продължава около четири до пет цикъла. Моментът на събуждане също е от решаващо значение. Най-добре е да го планирате в края на цикъла. Схемата, която експертите предлагат, е изключително лесна за изчисляване. Например, ако планирате да заспите в 22:00 ч., идеалният момент за събуждане би бил около 5:40 ч. сутринта.

Интересна позиция по отношение на събуждането представят и австралийски изследователи. Според тях сънят на възрастния човек трябва да трае 7-9 часа и да се планира събуждане около 6 часа сутринта. 

Експертите смятат, че толкова ранно събуждане гарантира по-добро настроение и по-ниски нива на стрес през деня. Това може да се потвърди от проучвания, които показват, че хората, които стават рано сутрин, са с до 25 % по-малко склонни да страдат от депресия.

Магазин за Акумулатори

Експерт: Никога не правете тези неща веднага след събуждане

Деца и юноши в училищна възраст – в колко часа трябва да стават?

Въпросът за сутрешното ставане на децата в училищна възраст е особено проблематичен. Докато децата на възраст 8-10 години заспиват сравнително рано, по-големите тийнейджъри си лягат все по-късно, понякога дори след полунощ. Това се дължи, наред с други неща, на промяната в начина на живот, многобройните контакти с връстници, извънкласните дейности или развитието на хобита. 

Сутрешните занятия в училище обикновено започват след 7 часа, което води до събуждане около 6 ч. Това може да означава, че голяма част от младежите в училищна възраст спят по-малко от 6-7 часа. 

Лишаването от сън при младите ученици може да има сериозни последици. То може да доведе до: по-слаби академични резултати, проблеми с концентрацията и прояви на агресивно поведение. 
Това се усложнява от раздразнителност, по-лошо настроение и липса на желание за работа. Поради липсата на сън все повече тийнейджъри се обръщат и към кафето и енергийните напитки.

Оказването на натиск върху тийнейджърите да си лягат по-рано може да има обратен ефект. Подрастващите в училищна възраст, които заспиват в полунощ, трябва да стават между 8 и 9 часа сутринта. В случай, че те трябва принудително да станат в 6 сутринта, човек трябва да е в леглото още в 22 ч. 

За много млади хора това е изключително трудно или дори невъзможно. По тази причина все по-често се говори за отлагане на началото на учебните занятия. Проучванията показват, че отлагането на учебните занятия с 30-60 минути намалява броя на недоспалите тийнейджъри с 20-30 %.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ