21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Експертите най-после отговориха на въпроса – полезен или вреден е следобедният сън?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

С напредване на възрастта обемът на мозъка има тенденция да намалява и целта е да се забави този процес. Отдавна е известно, че добрият нощен сън може да помогне за предпазване на мозъка от влошаване, а нови изследвания се занимават с кратките дрямки.
Мнозина предполагат, че бързата дрямка по средата на работния ден ще доведе само до повече изтощение, но дали наистина е така?

Резултатите от ново проучване за дрямката през деня дават окончателния отговор.
Ново изследване казва, че дрямката през деня може да бъде полезна за мозъка.

То е публикувано в списанието Sleep Health и установява причинно-следствена връзка между обичайното спане и по-големия общ обем на мозъка. Изследователите са използвали данни от UK Biobank – обширен набор от данни за над 500 000 възрастни на възраст 40-69 години.

Използвайки метод, наречен менделска рандомизация, те анализирали връзката между ежедневните навици на съня на участниците и техните мозъчни маркери, като обем на хипокампуса, време за реакция, визуална памет и общ обем на мозъка. Учените установили, че тези, които съобщават, че се радват на дрямка през деня, имат по-голям обем на мозъка.
Обемът на мозъка звучи малко абстрактно, но е от решаващо значение за цялостното здраве на мозъка. Според проучване от 2016 г. по-големият общ обем на мозъка е свързан с намален риск от смъртност.

Проверка по рама

С напредването на възрастта обемът на мозъка има тенденция да намалява, но целта е да забавим този процес. Отдавна е известно, че добрият нощен сън може да предпази мозъка от влошаване и това ново изследване предполага, че дори кратката дрямка може да помогне за постигането на това.
Предишни изследвания показват, че подремването може също да засили когнитивната функция и да ви помогне да се чувствате по-енергични през целия ден, което го прави още по-продуктивен навик.

Така че почивката по време на работния ден, за да се отпуснете и дори да поспите, е нещо, което трябва да бъде приоритет, а не да се избягва.

Слушайте тялото си и планирайте „почивка“, когато имате нужда от нея – мозъкът ви ще ви благодари.
Как да оптимизираме дрямката?

Направете я с правилната дължина – когато става дума за когнитивни ползи, по-кратките дрямки изглеждат най-добри. Ползите за когнитивната функция изглежда се появяват веднага след кратка дрямка, която е дълга около 5-15 минути и може да продължи между 1 и 3 часа. Въпреки това, след дълга дрямка, от 30 минути или повече, има временно влошаване на ефективността, последвано от подобрения, които могат да продължат до един ден – така че имайте това предвид, когато планирате дневния си сън.

Магазин за Акумулатори

Просто внимавайте да не подремвате твърде късно през деня, което може да застраши нощния ви сън, защото по-късно ще бъдете по-малко уморени и ще нарушите циркадния си ритъм.
„Това е като да похапнете преди вечеря и да съсипете апетита си“, казва Уенди Троксел, доктор по философия, психолог и експерт по съня.

По същия начин, ако подремнете късно през деня, това може да намали част от желанието ви за сън, което искате да е на максимално ниво преди лягане, за да можете да заспите дълбоко и бързо, добави тя.

Пуснете малко светлина, дрямката в тъмното може да подмами тялото ви да потъне в по-дълбок сън – казва д-р Джанет Кенеди, клиничен психолог. За да избегнете това, дремете в стая с естествена светлина или включете лампата./Zdrave.to
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ