22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Експертите най-после отговориха на въпроса – полезен или вреден е следобедният сън?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

С напредване на възрастта обемът на мозъка има тенденция да намалява и целта е да се забави този процес. Отдавна е известно, че добрият нощен сън може да помогне за предпазване на мозъка от влошаване, а нови изследвания се занимават с кратките дрямки.

Мнозина предполагат, че бързата дрямка по средата на работния ден ще доведе само до повече изтощение, но дали наистина е така?

Резултатите от ново проучване за дрямката през деня дават окончателния отговор.

Ново изследване казва, че дрямката през деня може да бъде полезна за мозъка.

То е публикувано в списанието Sleep Health и установява причинно-следствена връзка между обичайното спане и по-големия общ обем на мозъка. Изследователите са използвали данни от UK Biobank – обширен набор от данни за над 500 000 възрастни на възраст 40-69 години.

Използвайки метод, наречен менделска рандомизация, те анализирали връзката между ежедневните навици на съня на участниците и техните мозъчни маркери, като обем на хипокампуса, време за реакция, визуална памет и общ обем на мозъка. Учените установили, че тези, които съобщават, че се радват на дрямка през деня, имат по-голям обем на мозъка.

Проверка по рама

Обемът на мозъка звучи малко абстрактно, но е от решаващо значение за цялостното здраве на мозъка. Според проучване от 2016 г. по-големият общ обем на мозъка е свързан с намален риск от смъртност.

С напредването на възрастта обемът на мозъка има тенденция да намалява, но целта е да забавим този процес. Отдавна е известно, че добрият нощен сън може да предпази мозъка от влошаване и това ново изследване предполага, че дори кратката дрямка може да помогне за постигането на това.

Предишни изследвания показват, че подремването може също да засили когнитивната функция и да ви помогне да се чувствате по-енергични през целия ден, което го прави още по-продуктивен навик.

Така че почивката по време на работния ден, за да се отпуснете и дори да поспите, е нещо, което трябва да бъде приоритет, а не да се избягва.

Слушайте тялото си и планирайте „почивка“, когато имате нужда от нея – мозъкът ви ще ви благодари.

Как да оптимизираме дрямката?

Магазин за Акумулатори

Направете я с правилната дължина – когато става дума за когнитивни ползи, по-кратките дрямки изглеждат най-добри. Ползите за когнитивната функция изглежда се появяват веднага след кратка дрямка, която е дълга около 5-15 минути и може да продължи между 1 и 3 часа. Въпреки това, след дълга дрямка, от 30 минути или повече, има временно влошаване на ефективността, последвано от подобрения, които могат да продължат до един ден – така че имайте това предвид, когато планирате дневния си сън.

Просто внимавайте да не подремвате твърде късно през деня, което може да застраши нощния ви сън, защото по-късно ще бъдете по-малко уморени и ще нарушите циркадния си ритъм.

„Това е като да похапнете преди вечеря и да съсипете апетита си“, казва Уенди Троксел, доктор по философия, психолог и експерт по съня.

По същия начин, ако подремнете късно през деня, това може да намали част от желанието ви за сън, което искате да е на максимално ниво преди лягане, за да можете да заспите дълбоко и бързо, добави тя.

Пуснете малко светлина, дрямката в тъмното може да подмами тялото ви да потъне в по-дълбок сън – казва д-р Джанет Кенеди, клиничен психолог. За да избегнете това, дремете в стая с естествена светлина или включете лампата./Zdrave.to

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ