9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Емблематичен паметник за кой град е известен като „Разперко“?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Паметникът „Разперко“ не е особено популярен в национален мащаб, но е известен в града, в който се извисява – Шумен, като късче история и като любимо и ключово място на младите хора за срещи и социални контакти. Паметникът „Разперко“ представлява фигура на партизанин, слизащ от Балкана, разперил ръцете си. Фигурата му се извисява на висок постамент и е част от комплекс паметници.

Какво символизира паметникът „Разперко“

Това е поредният от серията комунистически и антифашистки паметници, издигани в годините преди промените и демокрацията, които символизират победата над фашизма, като тук това е нагледно постигнато чрез фигурата с вързани ръце, наречена фашист, долу в краката на фигурата на победителя с разперените ръце – партизанина. Проектът на паметника, известен като „Разперко“ заради разперените ръце на партизанина, е на скулптора Любомир Далчев, а годината на откриване – 1965-та.

Къде се намира паметникът на Тодор Живков?

Разперко – настояще и бъдеще

Паметникът е безмилостно засегнат от времето, това става ясно от кмета на Община Шумен. Проверка от специалистите показва, че от Разперко падат елементи, варовиковите блокове до паметника се рушат, а арката е провиснала. През изминалата година се е обсъждало предложение чрез промяна в бюджета да бъдат предвидени почти 130 000 лв. за почистване и възстановяване на паметника, известен и като Паметник на свободата.

Проверка по рама

Мястото е емблематично за града не само защото там се срещат и общуват младите хора в Шумен, но и защото е място, на което се провеждат концертни вечери, рецитали, исторически възстановки. Така, макар да е Разперко паметник от една друга епоха, от един отминал строй, от заличен режим, той е място, изпълнено с живот, място за социални контакти, изграждане на общото бъдеще и спомен за миналото. И тъй като паметниците са именно това – памет, която да съхраним, дано всеки паметник има късмета да бъде поддържан и възстановен независимо дали ни харесва историята, или не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Проучване: Пръстите на краката разкриват какви хора сме в живота

Закрит басейн се превръща в буря по време на земетресението в Турция (ВИДЕО)

Учени: Не оставяйте чаша с вода до леглото си през нощта

Магазин за Акумулатори

Къде се намира паметникът на Вела Пеева – символ на града?

Откъде извира река Осъм – 4-тата по дължина в България

Сложете чаша със сода под спалнята и вижте какво ще се случи

Само след 10 минути аспираторът ще стане като нов, ако направите това

Знаете ли откъде идва водата в София?

11 причини вашият хладилник да не работи добре

Защо всяка домакиня трябва да закачи скилидка чесън над вратата?

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ