17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Ето го наркобоса с 30-те трупа във Варна (РАЗСЛЕДВАНЕ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Наркобосът Николай Тошев – Чирпанския и дилъри от неговата криминална организация стоят зад разпространението на синтетичната дрога фентанил във Варна, която е отнела живота на най-малко 10 човека в морската столица само за седмица. Това заявиха неофициално за „Уикенд“ източници от МВР, а думите им бяха потвърдени и от представители на варненския ъндърграунд.
Стряскащите данни за поне 10 смъртни случая във Варна след употребата на фентанил бяха огласени не от местната полиция и прокуратура, а от Центъра за лечение на зависимости „Само днес“ в морската столица. Терапевти от Центъра за зависимости разказаха, че само през отминалата седмица е имало 5 смъртни случая след употребата на фентанил. При всички случаи употребилите от новата дрога са плащали за покупката на хероин, без да подозират, че приемат 100 пъти по-силно вещество.

Според източник на Новините Днес обаче, труповете са поне три пъти повече, т.е., поне 30, но МВР предпочита да се разпространява реалните данни, за да не всява паника.
В действителност, точна бройка на пострадалите не може да бъде посочена – тук говорим само за регистрираните наркомани. Вероятно има десетки случаи на умрели в цялата страна в последните месеци, ако дрогата е била примесена с хероин, кокаин или вложена в екстази, но това би станало ясно чак след аутопсия. Смъртта от веществото е болезнена и тежка, на практика дишането се затруднява и сърцето в един момент спира.

Фентанилът е болкоуспокояващо вещество, синтезирано на базата на морфина. Определят го като синтетичен хероин, но 100 пъти по-мощен от него. Неговият аналог – алфа-метилфентанил пък е цели 5 хиляди пъти по-мощен от метадона например. Според специалисти от клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница минимално количество фентанил, добавено към хероина, може да предизвика смърт в рамките на няколко минути, тъй като блокира центъра на дишането в мозъка.
Според информация на „Уикенд“, през последните няколко месеца пратки с фентанил влизат в България през пристанището във Варна, но не за да продължат пътя си към Централна Европа. Фентанилът се използва като суровина за производство на скъпата дрога „туси“ и неофициално се твърди, че във Варна, в квартал „Виница“, вече функционира лаборатория за производство на „розовия синтетичен кокаин“.

Проверка по рама

На наркопазара дрогата „туси“ е по-скъпа от кокаина, но в България тя е все още сравнително непозната. Заради това се предполага, че произведеното „туси“ у нас се изнася към Нидерландия, Франция, Италия, Испания и Германия, където цената му достига до 150 евро за грам.
Предположението на източник на „Уикенд“ от варненския ъндърграунд е, че част от влезлия у нас от Китай фентанил е бил примесен с хероин от дилъри заради недостиг на материал. През последната година цената на хероина се повиши двойно заради трудностите на трафиканти да го изнасят към Европа.

Според друг наш информатор от престъпния свят, грешката, довела до смъртта на 10 човека, е била допусната от „наркоготвач“ на Николай Тошев – Чирпанския, който объркал фатално дозировката на субстанциите. И тъй като дрогата вече била раздадена на десетки дилъри, е станало невъзможно смъртоносния наркотичен коктейл да бъде изтеглен от пазара.

„Ако тази версия се потвърди, то може да се очакват още десетки или дори стотици смъртни случаи в следващите седмици“, мрачно пророкува варненски бандит. Все пак той допусна, че заради стартирала масова хайка на МВР сред контингента от пласьори във Варна, продажбите на дрогата-убиец ще секнат.
От полицията вече обявиха, че във Варна са арестувани две жени от ромски произход заради смъртните случаи след употреба на фентанил. Те, разбира се, са от най-ниската брънка на веригата и едва ли ще изпеят за кого работят. Засега от МВР не дават информация какво количество от дрогата-убиец е открито у пласьорките и откъде те са заредили синтетичния наркотик, примесен с хероин. Твърди се, че през последните няколко месеца във Варна фентанилът е бил примесван не само с хероин, но и с амфетамин, екстази и дори марихуана.

„През последната година сме се сблъсквали с много случаи на т.нар. „друсана трева“ – напръскана с метанфетамини или с фентанил. Употребата им по този начин води до ужасни състояние – пълна невъзможност за ориентация, съпроводена с много силни халюцинации. Хората мислят, че пушат трева, а всъщност става дума за нещо съвсем различно – в много случаи дори за напълно неизвестни вещества“, разказа в интервю пред Нова тв управителят на центъра за лечение на зависимости „Само днес“ Павел Павлов.

Магазин за Акумулатори

Подобен кошмар преди няколко месеца изживява и оператора Кирил (името му е сменено – б.р.). Той признава пред репортер на „Уикенд”, че пуши трева, за да разпусне от тежкия делник, един или два пъти седмично. Взима си цигарите от познат дилър, който обаче в този момент не е в София. Така Кирил купува марихуана от напълно непознат за него до този момент пласьор, препоръчан му от приятел.
„Още когато си дръпнах първия път, усетих, че е леко странна. Беше доста силна и направих само няколко дръпки. Само след няколко часа получих силно сърцебиене, ускорен пулс и силни паник атаки”, разказва пред „Уикенд” Кирил. Кошмарът продължава цели 4 дни – той не може да спи, вие му се свят, кръвното му играе нагоре-надолу, получава остри панически пристъпи. Близките му дори планират да го заведат в психиатрия. След посещение в болница го стабилизират – там разбира, че цигарата му с марихуана е била „упоена” с фентанил. Лекар му казва, че ако е бил изпушил цялата цигара с марихуана, а не е спрял, е можело да се стигне до фатален край.

Павел Павлов, управител на центъра за лечение на зависимости „Само днес” във Варна, потвърждава информацията на „Уикенд”, че освен с хероин, дилърите смесвали фентанила с амфетамини и марихуана, което води до промяна на въздействието им върху мозъка, но и до много сериозни проблеми за хората, които са ги използвали. „Сблъсквали сме се с много случаи на т.нар. „друсана трева” – „напръскана” с метанфетамини или с фентанил, каза Павлов. Употребата им по този начин води до ужасни състояние – пълна невъзможност за ориентация, съпроводена с много силни халюцинации. Хората мислят, че пушат трева, а всъщност става дума за нещо съвсем различно – в много случаи дори за напълно неизвестни вещества”.

Според данни на „Уикенд“ от МВР и ъндърграунда, търговията на едро, както и част от уличната продажба на хероин във Варна, са контролирани от Николай Тошев – Чирпанския.
Твърди се, че именно той приема и разпределя пристигащите във Варна пратки с фентанил – част от дрогата поема към Европа, а останалата част се използва като суровина за примес на хероин, кокаин, екстази, марихуана, както и за производството на скъпата дрога „туси“ чрез примеси с други наркотици.

Името на 43-годишният гангстер нашумя тази пролет, когато стана известно, че срещу него се водят поне 3 съдебни производства за покупка на гласове, които се наблюдават от Районната прокуратура във Варна. Важен детайл е, че по трите случая водещата версия е, че бандитът с обемисто досие е работил за интересите на депутатката от ГЕРБ Славена Точева.

На последните парламентарни избори, проведени тази пролет, 33-годишната Точева покори нови преференциални върхове – за нея гласуваха с лични предпочитания рекордните за Варна 10 155 човека.

Славена Точева беше трета в листата на ГЕРБ – Варна, но влезе в Народното събрание благодарение на впечатляващия си личен изборен резултат. Според събраните от МВР- Варна данни, роля във влизането на Славена Точева в парламента е имал престъпния бос Николай Тошев – Чирпанския.

Разследването за изборна търговия срещу Чирпанския стартира още през есента на 2021 г. Тогава (11 ноември 2021 г.) служебният МВР шеф Бойко Рашков разпорежда полицейска акция срещу Тошев и бандата му за изборна търговия. Очевидно предупреден, че ще бъде арестуван, Чирпанския се укрива, но в жилището му са открити 3000 визитки на Славена Точева с конкретни указания как да се гласува с нейната преференция на изборите.

В рамките на същата полицейска операция е обискиран и офиса на мастития варненски бизнесмен Даниел Славов – Дидо Дънката, помещаващ се в неговия собствен бутиков хотел „Капитол“ в центъра на Варна. Оттам са иззети 23 000 долара и 12 000 лева. По образуваното разследване за изборни престъпления все още се работи, макар то да е стартирало през есента на 2021 г.

Седмица преди последните парламентарни избори, проведени на 2 април, в МВР отново постъпва информация, че групата на Николай Тошев – Чирпанския се е задействала за купуване на гласове. Данните били докладвани на прокуратурата с предложение да се иска прилагане на специални разузнавателни средства.

Прокуратурата внесла в съда искане за СРС, но Окръжният съд във Варна отказал. Въпреки това, по време на предизборната кампания било организирано наблюдение на хотела, където е офисът на Дидо Дънката.

На 24 март била получена оперативна информация за лице от село Аврен, което купува гласове в полза на Славена Точева.

Били претърсени автомобилът и жилището му. Намерени са пощенски пликове, надписани с имена, в които имало по 50 лв. и флаер на ГЕРБ с преференция 103. Образувано е досъдебно производство, по което и към момента се работи под надзора на Районната прокуратура във Варна. При разпита си мъжа е признал, че работи за Чирпанския.

На 30 март 2023 г. е получена оперативна информация и за лице от Девня, като и в неговото жилище са намерени и иззети пари и агитационни материали за Точева, както и тефтер с имена и суми. Делото е пратено в съда, който трябва да одобри протоколите за претърсването, извършено в условията на неотложност. И това производство се наблюдава от районната прокуратура. Отделно във Варна се води и разследване за корпоративен вот в полза на ГЕРБ. По него са задържани четирима души от свитата на Чирпанския, докато си разменят пощенски пликове в заведение в кв. „Чайка“. При обиските им и претърсването на автомобилите им са намерени 6000 лв. и агитационни материали на Славена Точева.

Нито едно от производствата за покупка на гласове срещу Николай Тошев – Чирпанския не е завършило с внасяне на обвинителен акт в съда, което навява подозрения, че наркобосът се ползва не само с полицейски, а и с политически чадър.

Източници на „Уикенд“ от варненския ъндърграунд твърдят, че групировката на Николай Тошев зарежда с дрога всички криминални организации в морската столица и че със сигурност появилият се фентанил на наркопазара във Варна е тръгнал от структурата на Чирпанския.

„Хероиновият пазар във Варна е изцяло монополизиран от Чирпанския през последните 2 години. Всички дилъри в „Максуда“ зареждат от него на едро. Групировката на Николай Тошев участва и в международния трафик на дрога, както и в бизнеса с производство и пласмент на марихуана“, разказва представител на морския ъндърграунд.

Николай Тошев – Чирпанския влезе в затвора през 2013 г., след като беше признат за бос на наркобанда, пласирала дрога във Варна. Той беше осъден на 8 г. затвор, но впоследствие присъдата му беше намалена почти наполовина. Чирпанския беше основен заподозрян за убийството на варненския бизнесмен Борислав Манджуков, както и за двойната екзекуция на строителния предприемач Митко Дамянов и съпругата му Наталия, ликвидирани от наемни убийци пред дома им в София. По нито един от двата случая обаче Тошев не беше привлечен като обвиняем.

Във Варна се обзалагат, че Чирпанския ще се измъкне безнаказано и за масовата смърт на предрусали с фентанил в морската столица. „Разследването със сигурност няма да стигне до него, най-много да го отнесат дилърите, които са продали дрогата…“, предричат запознати с контактите на Тошев с прокуратурата, МВР и политическия елит във Варна.

Възможно е дори да се стигне до ситуация, в която „готвача” на дрогата, объркал пропорциите, да бъде ликвидиран, с цел да се скъса веригата. Затова най-добрия вариант за него в момента е да се предаде доброволно в полицията и да разкаже за структурата като защитен свидетел, коментират ченгета.

Материалът Ето го наркобоса с 30-те трупа във Варна (РАЗСЛЕДВАНЕ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ