19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Ето я схемата: ГРАО прави нови списъци за гласуване след чегъртането на Иван Гетов

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Шефът на дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване”, известна с абревиатурата ГРАО, Иван Гетов, е махнат, след като изкарва на този пост рекордните 18 години. За временен шеф е назначена служителката Весела Тодорова, но предстои конкурс за титуляр.

За кадровия кадрил съобщи лично Бойко Борисов преди няколко дни, когато се оплака, че Промяната сменя еднолично шефове на високи позиции и не съгласува това с партньорите в „сглобката”.

Подчинени на Иван Гетов от регионалното министерство разясняват, че навремето той е лансиран от самия Иван Драшков – влиятелния зам.-шеф на ДАНС. Гетов става директор през далечната 2005 г. Вероятно е случайно съвпадение, но това е годината, през която Драшков получава пагоните на генерал-майор от МВР.

Шефът на ГРАО преди да се захване с гражданската регистрация и базата данни за населението, включително ЕГН-та, адресите, списъците за изборите, референдумите, разни граждански инициативи и какво ли още не, все важни и отговорни дейности, е военен, пише „Уикенд“.

Проверка по рама

Гетов се е пенсионирал само няколко години преди да го настанят на високата позиция в регионалното министерство, която всъщност дава поглед от първа ръка до изключително ценна информация. По повод широките възможности, които предоставя достъпът до данните на ГРОА, преди години, в едно от крайно пестеливите си появявания в медиите, Гетов заяви: „С ирония гледам на обобщението, че ГРАО прави изборите с достъпа си до избирателните списъци”. Дали?

От години витаят подобни съмнения и е много трудно да бъдат оборени. Трудно е да се отрече, че избирателните списъци са пълни с мъртви души. Преди време се твърдеше, че те на над 1,5 млн. души. Кой може да гарантира, че не са пуснали, хей така незабелязано, по една бюлетина! 

Иван Драшков, който лансира Гетов за несменяем директор на ГРАО, също от години не се появява в медиите. Според запознати сега той е сред доверените съветници в сянка на  президента Румен Радев.

Дори очевидци казват, че няма ден, в който бившият шеф на ДАНС да не мине през президентството. Като се има предвид кои са официалните съветници и как най-известният от тях Николай Копринков се превърна в нарицателно име за корупция и бързо замогване на роднини, не е странно, че Радев отново поглежда към опитни контраразузнавачи.

От друга страна Драшков от години има консултантски бизнес в областта на сигурността и оценка на рисковите инвестиции. Да не пропуснем и фактът, че той е част и от влиятелния професионално-приятелския кръг „Монтерей”.

Материалът Ето я схемата: ГРАО прави нови списъци за гласуване след чегъртането на Иван Гетов е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Магазин за Акумулатори

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ