14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Еврика! Народът очаква политици и магистрати в затвора

ПРОЧЕТИ СЪЩО


По-голямата част от българското общество няма съмнения за зависимостите между съдебната власт и политиците и е категорично, че само разкриването на висшите магистрати и политици, което да доведе и до осъдителни присъди за виновните сред тях, може да прекъсне мрежите за влияние като тази, свързана с убития Мартин Божанов – Нотариуса.

Това показват данните от проучване на обществените нагласи на агенция „Алфа Рисърч“, проведено сред 1000 души в периода 27 февруари – 3 март 2024г. и представено в сряда (6 март), цитира „Дневник“.

Мнозинството – 70% – са категорични, че в тези мрежи са замесени и политици, освен магистрати на високи позиции. Само 4% са на мнение, че „това са криминални действия и изнудване на ниско равнище“. От агенцията коментират, че това е „още един източник на ерозия на доверието към политическата класа“.

На фона на тази позиция, логично идват отговорите на 66%, които смятат че само след ефективни присъди на магистрати и политици могат да бъдат прекъснати тези обвързаности.

© “Алфа рисърч“

Проверка по рама

На въпроса е имало възможност да се посочва повече от един отговор и следват разкриването на имената на замесените политици (55%) и изясняване кои са били посетителите, които са ходили в закритите вече клубове и са предрешавали дела (49%).

По-малко ефективни според гражданите биха били дори пълни смени в съдебната система, както и финализирането на съдебната реформа с предстоящите законодателни промени (34%).

В лабиринта от сложно преплетени сюжети в обществото остава с усещането за мрежи от обвързаности на най-високо равнище, а действията на ангажираните с разплитането им институции се ползват със силно недоверие.


„Алфа рисърч“

„Като най-малко ефективна се припознава персоналната смяна на главния прокурор (20%) без други съпровождащи механизми – мярка, за която дълго се считаше, че е разковничето на проблема, но след като беше реализирана през миналата година слабостта ѝ стана видима в широк обществен план“, отбелязват в анализа към данните си от „Алфа рисърч“.

Изпълняващият тази функция в момента – Борислав Сарафов – е оценен положително само от 5%, докато отрицателните оценки за работата му са дали 52% от анкетираните. Това продължава тенденцията на постоянен спад на доверие, започнала при предшественика му Иван Гешев, чийто заместник беше.

Магазин за Акумулатори

Материалът Еврика! Народът очаква политици и магистрати в затвора е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ