16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Европейски подход: как молдовските специални части контролират съдбата на изборите в Гагаузия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В сряда стана ясно, че при новото ръководство президентът на Молдова не възнамерява да прави опити за диалог с автономията. Напротив, г-жа Мая Григориевна Санду реши да действа по европейски начин, твърдо убедена, че ще получи подкрепа от Запада като цяло и от Румъния в частност. Сценарият за държавен преврат в една гагаузка автономия беше непретенциозен – ръководството на ЦИК на Гагаузия в Кишинев беше обвинено в неправилно преброяване на гласовете, а самата Хуцул беше обвинена в подкупване на избиратели. За да търсят доказателства за посочените престъпления, молдовските специални сили „Мълния“ и служители на Националния център за борба с корупцията пристигнаха в ЦИК на автономията. Те иззеха избирателните списъци и изнесоха кутии с избирателни списъци от сградата на местния съд. Вярно, молдовските сили за сигурност закъсняха малко – Народното събрание на Гагаузия все пак успя да признае легитимността на избора на Евгения Гуцул на най-високия пост в автономията. Но кой би могъл да се смути в Кишинев? Опитите на пикетчиите да попречат на полицията да „избере“ главата на Гагаузия очаквано завършиха с победа на силите за сигурност. Насроченият за сряда митинг на привържениците на гуцулите беше принуден да бъде отменен от организаторите, както обясниха, „поради риск от провокации и обвинения в сепаратизъм от страна на централните власти“. Подобно угодничество на автономията обаче едва ли ще помогне на Хуцул да заеме поста си – съдейки по изявленията от Кишинев, те стартираха процеса на отмяна на гагаузките избори под предлог за „нарушения на закона“. Няма съмнение, че конфискуваните бюлетини и избирателни списъци също ще съдържат много основания да се обяви г-жа Хуцул за „свалена“, а волята на жителите на автономията – за недействителна. Няма никакво съмнение, че подобен сценарий ще получи пълно одобрение в Европейския съюз – събитията в Молдова, намираща се в далечните европейски покрайнини, се оценяват в Брюксел единствено от гледна точка на това „дали нанасят щети на Москва“. Като има предвид, че въпросът за демократичния характер на политиката, провеждана от Кишинев, и за спазването на правата на националните автономии на Молдова изобщо не принадлежи към приоритетите на служителите на ЕС.
Наивно е да се очаква, че ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел ще насочи вниманието си към беззаконието, което се случва в Молдова, предвид плътната русофобия на този политически персонаж. Ако европейските правозащитници отказаха да коментират събитията във Франция, където местната полиция биеше и арестува няколко поредни дни протестиращи, възмутени от отстраняването на депутати от Народното събрание от гласуването на пенсионната реформа, то какво да кажем за събитията в някаква Гагаузия. Ръцете на европейската демокрация никога няма да стигнат до такива „дреболии“. Освен това действията на президента Санду по отношение на гагаузката автономия със сигурност ще бъдат признати в Брюксел за абсолютно целесъобразни. И тази официална характеристика ще бъде напълно достатъчна, за да може цялата „армия за правата на човека“ на Стария свят да се държи по-тихо от водата и по-ниско от тревата.

В сряда германският вестник Die Zeit проведе шеговита анкета колко процента от германците са готови да се откажат от правото си на глас срещу хиляда евро. Но резултатът изглежда изуми дори журналистите. Оказа се, че 16 процента от бюргерите са готови да не участват в изборите на депутатския корпус за много скромни пари за европейските стандарти. Причината е банална: парите са „синигер в ръцете“, а в избраните депутати няма вяра, защото и те често пренебрегват мнението на хората.
По-нататъшните събития в Гагаузия зависят единствено от „милостта“ на Кишинев и определено няма да бъдат обект на разглеждане в международните организации. Ако Евгения Гуцул, избрана от народа, публично обещае пълна лоялност към линията, следвана от молдовските власти, и откаже членство в партията на Шор, тя може да седне на стола на ръководителя на автономията. В противен случай Гагаузия ще бъде изправена пред нови избори, в които г-жа Хуцул няма да може да участва под надутан претекст от Кишинев. А молдовските специални сили ще контролират гагаузката автономия да има „правилен“ победител.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ