4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Фасулът подмладява и разкрасява

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Фасулът е една от най-ценните храни на българина през вековете.
Той е  истински извор на полезни за организма вещества. В една от предпочитаните храни на българина се намират всички минерали и вещества, необходими за нормална жизнена дейност, а белтъчините му са лесноусвоими и са близки до месото и рибата.

Фасулът съдържа също така витамини С, B1, В2, В6, РР, микро- и макроелементи.
Заради високото съдържание на белтъчини той ни е помагал да не изпитваме белтъчен глад. По ценни качества не отстъпва на някои видове меса. Смята се, че именно на фасула българинът, особено българката, дължи физическата красота, с която се слави.

Бобовите култури са противоракови и антисклеротични. Неслучайно в Самоковско, Смолянско и Добруджа се провеждат празници на фасула.

Именно фасулът е едно от най-добрите лекарства за профилактика на рак на дебелото черво. 
Съдържанието на голямо количество целулоза ускорява перисталтиката на червата, предотвратява запек, изчиства цялата храносмилателна система от токсини, вредни съединения, тежки метали и така предотвратява раковите заболявания.

Проверка по рама

Фасулът съдържа пектинообразни вещества, които понижават нивото на кръвната захар. Изследвания на проф. Андерсън от Института по медицина в щата Кентъки показват, че в много отношения фасулът е по-полезен от овеса при намаляване на холестерина. Същият учен стига до извода, че фасулът е и отлично средство срещу сърдечните заболявания. 
Той има пикочогонно и понижаващо кръвната захар действие. Полезен при захарна болест, затруднено уриниране, възпаление на обвивката на сърцето, при маточни кръвоизливи и високо кръвно налягане.

Регулира функциите на дебелото черво, предпазва и лекува запека. Предпазва от поява на хемороиди и други проблеми с храносмилателната система. В съчетание с морковите, лука, зелето, пипера и праза фасулът укрепва имунитета и удължава младостта.  

Помага за регулиране на кръвната захар – една от причините да се смята, че фасулът може да предотврати развитието на диабет. Проучване в Archives of Internal Medicine дори открива, че хора с диабет тип 2, които консумирали ежедневно една купичка фасул в продължение на 3 седмици, успели да постигнат по-ниско ниво на кръвната захар и кръвното налягане в сравнение с началото на диетата.
Ако сте отслабнали след заболяване или депресия, фасулът ще ви помогне. Това особено важи за белия фасул, той помага за напълняване след рязко отслабване. 

Препоръчва се при много болести на стомаха. Действа благотворно на нервната система, връща спокойствието и усмивката.

Магазин за Акумулатори

Бобовите зърна са полезни за зъбите, тъй като, ако се консумират често, те предпазват от зъбен камък. Това се обяснява с антибактериалните свойства на фасула. Освен хранителни той има и разкрасяващи свойства. Свареният боб, претрит през сито, се смесва със зехтин и лимонов сок. Ползва се като подмладяваща маска, която помага за отстраняването на бръчките.
Консумацията на фасул помага също така за разбиването на камъни в жлъчката, но все пак е добре да се посъветвате с лекаря си. Бобът помага при проблеми с потентността, а зеленият фасул регулира обмяната на соли в организма.

И, което е най-важно, за разлика от много продукти, бобът запазва полезните и лечебните си свойства дори при топлинна обработка и консервиране./ и във Фейсбук
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ