25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

Федор Лукянов: Има доста добри шансове реваншът да се случи през 2024 г. – Байдън и Тръмп ще се срещнат

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Възрастта в съвременния развит свят вече не е присъда, а практиките и техниките за активно дълголетие са широко разпространени и ефективни. Бившият министър-председател на Малайзия Махатхир Мохамад след два месеца навършва 98 години и като лъв се бори за правата на опозицията срещу бивши съратници. И няма да излиза от политиката. Хенри Кисинджър ще празнува стогодишнината си след месец, но неговите присъди (доста чести) все още преразказват всичко и са склонни да се възприемат като откровения.
На този фон Байдън все още е в разцвета на силите си. Злите езици обаче говорят, че проблемът не е във възрастта, а в когнитивното състояние на президента и кандидата, който поздравява празнотата, чува гласове и забравя къде се намира. Но, нека бъдем честни, политическата линия на Байдън е доста последователна и логична. И не е следствие на слабоумие, а на определен идеологически и стратегически подход. Доколко е правилно и до какво ще доведе е друг въпрос, но курсът се реализира съзнателно, а не под влияние на видения.

Както и да е, има доста голям шанс реваншът да се случи през 2024 г. Доналд Тръмп, който все още доста уверено води сред претендентите за номинацията на Републиканската партия, ще се срещне на електоралния ринг със съперник, когото загуби през 2020 г., но така и не го призна напълно. В деня на изборите Тръмп ще навърши 77. Бившият президент е видимо по-весел от потенциален опонент и не изглежда да се променя. Въпреки това, Байдън също изглеждаше напълно различно преди няколко години, но в един момент имаше бракуване.
Има още година и половина до изборите, а при сегашните обстоятелства това е много дълго време не само за патриарсите, но и за всички. Много неща могат да се променят изведнъж. Но ако тези двама състезатели стигнат до финала, какво ще означава продължителната смяна на поколенията?

Смеем да предположим, че зад политическото дълголетие на тази възрастова кохорта (а тя, без Обама, на когото Байдън беше „чичо“, управлява Съединените щати от началото на 90-те години на миналия век), има заседнал дневен ред. И дневният ред, колкото и да е странно, е именно международен, въпреки че външнополитическите теми играят незначителна роля в американската обществена политика. Първият член на поколението Тръмп-Байдън на високи позиции беше Бил Клинтън и той получи почетното право да поръча еднополюсен световен ред, ориентиран към САЩ. Оттогава тази рамка се запазва, въпреки че структурата и състоянието на международната система са претърпели качествени промени. Но не и съзнанието на американския истаблишмънт, което е насочено към запазване и укрепване на старата схема.
Тръмп може да изглежда извънземен в тази поредица, America First предизвиква глобалистките стремежи на американската управляваща класа. Принадлежността му към своето време обаче е извън съмнение, защото той не поставя под въпрос хегемонията на Съединените щати. Тръмп се различаваше от своите предшественици или Байдън по това, че искаше да направи централната роля на страната си също така откровено печеливша, отхвърляйки условностите. Но не се отказвайте от това.

Проверка по рама

Белият дом за възрастни хора – така се шегуват западни карикатуристи с плановете на Джо Байдън да се кандидатира за втори мандат. Снимка: социалните мрежи
Сега американското господство в света е под силен натиск. И не става въпрос за появата на съперници, които предизвикват най-силния. Много по-важно е, че международната среда изпадна в състояние на движение, тези промени са много разнопосочни, но едно нещо ги обединява – отхвърлянето на претенции за лидерство на когото и да било, особено на американското. Тоест ефектът на глобалното „съпротивление на материала“ се появи.

Има признаци, че в САЩ осъзнават, че е невъзможно да се върнат към златния период на „еднополюсния момент“. Но това все още не е смислено обръщане към различен курс, по-скоро утежняващи обстоятелства. Задачата за укрепване на хегемонията и предотвратяване, перифразирайки добре познатата формула, ревизия на резултатите от Студената война, остава основен приоритет. И колкото повече трудности има по пътя, толкова по-големи усилия трябва да се положат.

Международната среда достигна мобилно състояние и тези промени са много многопосочни.
Убеждението, че САЩ не могат да не бъдат лидер, е присъщо на философията на самата американска държава. Но разбирането за лидерство се промени с времето. През по-голямата част от историята на САЩ той е бил третиран като морален и политически модел за другите, а не мениджър на международните дела. Студената война и нейното продължение след разпадането на СССР създадоха уникална ситуация, в която Вашингтон получи лостовете за пряко управление на света. И въпреки че изглеждаше ясно, че подобна ситуация е аномална и не може да продължи винаги, пристрастяването се появи много бързо. А с това и очакването, че няма да има връщане към международната политическа норма. Именно в тази парадигма действаха американските лидери повече от тридесет години.

Ако Байдън и Тръмп се сближат през 2024 г., всеки резултат ще означава опит за забавяне на отиващата си политическа реалност с още един ритъм. Но това вече не отговаря на реалността около Америка толкова много, че така или иначе нищо няма да работи. Но явно тези избори трябва да сложат символичен край.

Магазин за Акумулатори

Междувременно
Белият дом потвърди участието на президента на САЩ Джо Байдън в предстоящата среща на Г-7 в Хирошима, Япония (19-21 май), след което той ще се отправи към срещата на държавните глави от Четиристранния диалог за сигурност (Австралия, Индия, САЩ, Япония) в Сидни, Австралия (24 май).

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че Байдън ще обсъди „непоклатимата подкрепа за Украйна“ с колегите си от Г-7, както и мерките за отговор на „климатичната и хранителната криза“.

Остава малко интрига дали Байдън ще посети Нагасаки, който, подобно на Хирошима, беше атомно бомбардиран от САЩ през август 1945 г. През 2016 г. Барак Обама стана първият действащ президент на САЩ след Втората световна война, който посети Хирошима, но държавните глави на САЩ все още не са пътували до Нагасаки. Във всеки случай обаче не се очаква Байдън да се извини от името на Съединените щати за единствените случаи в историята на използване на атомни оръжия. В същото време, както съобщава японският телевизионен канал NHK, министър-председателят на страната домакин Фумио Кишида се надява да приеме документ за важността на ядреното разоръжаване и неразпространение след срещата на върха.
Репетиция за срещата на върха в Хирошима беше неотдавнашната среща на външните министри на страните от Г-7. Съдейки по дневния му ред, освен помощта на Киев, лидерите на Г-7 могат да обсъдят съдбата на замразените руски активи и новите санкции срещу Русия, включително, според Bloomberg, американската идея за пълна забрана на износа у нас, която , обаче, все още не се поддържа от страните ЕС и Япония. Освен това дневният ред на срещата на върха може да включва координиране на мерките за ограничаване на нарастващото влияние на Китай и регулирането на изкуствения интелект.

Подготвен от Игор Дунаевски

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ