30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Франция ще проведе шеста стачка срещу пенсионните реформи от началото на годината

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според Министерството на транспорта на републиката този вторник ще бъде „един от най-трудните дни“ от началото на протестите. Властите призовават хората да работят колкото е възможно повече от вкъщи на този ден. Отменени са от 50 до 80 процента от влаковете в цялата страна. А на парижкото летище „Шарл де Гол“ всеки пети полет е отменен, още по-тежко е положението в други въздушни пристанища на Франция.


Синдикатите призоваха за пълно затваряне на училища, колежи и други учебни заведения. Очаква се най-малко 60 процента от учителите да се присъединят към стачката. Работниците на редица атомни електроцентрали спряха работа в петък, което се отрази на намаляването на производителността на станциите. Ден преди това към тях се присъединиха служители на три от четирите френски терминала за втечнен природен газ.

Жан-Юд дю Менил, генерален секретар на Конфедерацията на малките и средни предприятия на Франция, каза, че един ден на национална стачка ще струва на страната 1,5 милиарда евро.

Французите, недоволни от пенсионната реформа, вече излязоха на улицата на 19 и 31 януари, след това на 7, 11 и 16 февруари. Между другото, на 31 януари 1,27 милиона души участваха в демонстрациите, които счупиха всички рекорди от началото на 90-те години. Но синдикатите се надяват, че днешните протести ще станат още по-големи.

Припомняме, че френските власти искат постепенно да увеличат възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, добавяйки три месеца всяка година. Промените са планирани да започнат на 1 септември 2023 г.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ