9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Френският вътрешен министър: 540 души са задържани след първомайските демонстрации

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Задържани са 540 души, каза вътрешният министър. Той обаче акцентира върху броя на ранените полицаи и жандармеристи. Според него 406 служители на реда са ранени, 259 от които в Париж. Както посочва Le Parisien, тези цифри са значително по-високи от обявените предната вечер, когато ставаше дума за 108 ранени.

Префектът на парижката полиция Лоран Нунез от своя страна отбеляза, че вчерашният ден е преминал по вече класическата схема, както при предишните демонстрации срещу пенсионната реформа. Демонстрациите започнаха мирно и след това прераснаха в безредици. Този път обаче полицията действа по нов начин. Тя използва дронове, които летяха по маршрута на демонстрацията. „Това е един вид тест за предотвратяване на безредици“, каза Нунес. Според него дроновете ще бъдат незаменими по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри, която ще се проведе във френската столица догодина.

Между другото, БЛА бяха използвани не само в Париж, но и в други градове. Така в Лион те позволиха да задържат престъпници, които се опитаха да извършат грабеж под прикритието на демонстрация.

Припомняме, че първомайските демонстрации във Франция тази година не бяха посветени на Световния ден на труда, както преди, а станаха 13-та масова демонстрация срещу пенсионната реформа, провеждана от властите. Според властите около 800 хиляди души са излезли на улицата, но организаторите твърдят, че участниците са 2,3 милиона. Синдикатите се надяват да постигнат премахване на тиганите на правителството, възлагат големи надежди на депутатите. В началото на юни Народното събрание ще гледа законопроект, който цели отмяна на пенсионната реформа.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ