БългарияСвят

Ген. Янев категорично: Нямаме интерес от военно присъствие на НАТО на българска територия

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Разполагането на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие на НАТО би довело до нежелано нарастване на напрежението в региона. Тази позиция публикува в социалната мрежа министърът на отбраната Стефан Янев.

Това става на фона на публикации, че се водят подобни разговори.

За повече военни в България и Румъния съобщи германското списание „Шпигел“. А уточнението на министъра на отбраната идва ден, след като той обясни, че разговори има, но те са предварителни.


В публикацията си сега Стефан Янев повтаря, че разполагането на допълнителните войски е вариант и на етап военно-техническо обсъждане. Няма окончателно решение, припомня той.

Новото в българската позиция е, че сега министърът говори, че подобен подход би имал „потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона“.

Стефан Янев пише, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. Затова нямало и аргументи за разполагане на допълнителни войски на наша територия. „Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България“, пише Стефан Янев.

Прочети още:   Браво на служебните! 490 лв. минимална пенсия и 710 лв. минимална заплата

Въпреки това той отбелязва, че увеличението на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които трябва да бъдат взети предвид и да бъдат следени.

„Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които не само трябва да бъдат взети предвид, но и да се следят с особено внимание“, гласи постът на министъра на отбраната, който той публикува в личния си профил във Фейсбук.

Ето и целия текст:
„Тези процеси налагат необходимостта от единен подход от страна на НАТО, без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението. В момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето.

Прочети още:   Блъсков, кой ти взриви Мерцедеса, пак за дългове???

Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност.

В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България.

Същевременно отново подчертавам, че процесите в геополитическата среда трябва да се следят с особено внимание. Отчитайки динамиката в средата на сигурност, българската държава има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана.

Тази готовност е функция на потенциалната възможност от поява на всякакъв тип заплаха, независимо от направлението, от което произтича“, написа министърът на отбраната.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button