0.6 C
София
сряда, март 29, 2023

Георги Бовт: Основните печеливши от енергийната и логистична криза в Европа са САЩ и Китай

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Първо, сравнително топлата зима – да, намаленото потребление на енергия. Второ, жителите на града, уплашени от политиците и цените на „комуналните“, започнаха да спестяват, а някои мерки за спестяване бяха директно предписани от европейските регулатори. И като цяло не трябва да се подценяват мобилизационните способности на европейската бюрокрация. Освен това успя частично да замени руския тръбопроводен газ с доставки на LNG, от което САЩ доброволно се възползваха. Трето, намаляването на потреблението на енергия се дължи на намаляването на енергоемките индустрии или прехвърлянето им в други страни, във връзка с което някои започнаха да говорят за заплахата от „деиндустриализация на Европа“. Какво може да се превърне в дългосрочна тенденция.
През 2022 г. потреблението на електроенергия в ЕС е намаляло със 7,9%, което е почти равно на рязък спад през 2020 г. на фона на „локдауни“ – с 9,6%. Потреблението на газ от август 2022 г. до януари 2023 г. намалява с 19,3% спрямо средното ниво за същите месеци за пет години. Такова рязко „спестяване“ не може да се обясни само с топли зими. „Преместването“ на много индустрии в други страни вече дава ефект. Заедно с работните места. Например към Китай, където ръстът в използването на преки чуждестранни инвестиции през 2022 г. е 20%, а в отраслите с висока добавена стойност – 30-40%. Така германският петрохимически концерн BASF инвестира $10 млрд. в ново производство в Китай, автомобилният гигант BMW – над $2 млрд. Медицинският производител Merck Group инвестира $110 млн. в производството на консумативи и още един милиард в производството на чипове за медицинско оборудване. Компании от други страни от ЕС се втурнаха към Китай. И всичко това, защото газът и електричеството са 75% от индустриалното потребление на енергия в Европа. Не може да се разчита само на слънчеви панели и вятърни мелници, а и не всеки има атомна централа. Процесът на „преместване“ в Китай за редица производители не започна през 2022 г., а миналата година той се ускори.

Потреблението на електроенергия в ЕС е спаднало сравнимо с ерата на твърдите ковид локдауни
САЩ станаха още един бенефициент от енергийната и логистична криза в Европа. В допълнение към факта, че те смениха щастливо Газпром с техния LNG. Първите, които обърнаха поглед към Америка, бяха производителите на стомана и производители на торове, които просперираха от доставките на евтини руски ресурси. Така люксембургският производител на стомана (в периода на все още сърдечни отношения между Русия и Европа не беше позволено да купи Северстал – просто „защото руснаците“) ArcelorMittal намалява производството в Германия и разширява дейността си в Тексас. Холандският производител на торове OCI също се премества натам, по-близо до евтиния нефт и газ. Volkswagen има планове за американска експанзия. Американската Tesla промени решението си да произвежда литиеви батерии в Германия (много енергоемки) и прехвърля производството в САЩ.

Натам търси и италианският производител на соларни панели Enel. Фармацевтични, хранителни компании, производители на хартия, цимент, керамика и много автомобилни производители от Европа стават все по-здраво установени в САЩ. И администрацията на Байдън не седи със скръстени ръце: тя предложи значителни данъчни облекчения на „движещите се“ чуждестранни производители като част от план за стимулиране на индустриалното производство и намаляване на инфлацията, „тежестта“ на това стимулиращо законодателство е 370 милиарда долара. Обещават се големи ползи за инвеститорите в „зелена енергия“, което няма как да не подкопае подобни усилия на европейците. Те са възмутени, но не могат да направят нищо. Европейските преки инвестиции в САЩ вече са достигнали почти 1,4 трилиона долара до 2022 г., а миналата година процесът на „преместване“ се ускори. Европа вече не е ценово конкурентна в много индустрии поради цените на електроенергията и газа, които са много по-ниски в САЩ и Китай. Това беше резултат от прекъсване на сътрудничеството с Русия. Но ако големите корпорации могат да си позволят да се „преместят“ на друг континент, то за средния и малък бизнес, който произвежда от 60% от БВП в страните от ЕС, няма такава възможност, но има опция да фалира.
ЕС се надява, че високотехнологичните индустрии, напротив, ще се върнат в Стария свят от Азия. По политически причини. И такива големи високотехнологични корпорации като Philips, Siemens, Alcatel, Ericsson, Nokia наистина се завръщат. Повече шансове да се наложите в Европа и да имате силно автоматизирано производство с ниска консумация на енергия и малък брой служители.

Проверка по рама

Основните облагодетелствани от енергийната и логистичната криза в Европа са САЩ и Китай
Европа поставя „зелена енергия“: нейният дял в производството на електроенергия вече надхвърли 22% (заобикаляйки газа). Те планираха да забранят продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Но тук се издигнаха същите германци, – а ние къде отиваме с нашите фабрики и работници? Освен това не трябва да забравяме, че пътят към „зелената енергия“ лежи през увеличеното потребление на енергия и ресурси: необходимо е да се произвеждат всички тези литиеви батерии, вятърни мелници, слънчеви панели и нова инфраструктура. И ако всички „мръсни“ индустрии бъдат преместени от Европа в страните от Третия свят, тогава, първо, това няма да реши проблема с почистването на атмосферата от „въглеродния отпечатък“ в планетарен мащаб. Второ, ще постави пред Европа най-спешната задача да окупира нещо след закриването на милиони работни места на тези принудителни „пенсионери“. Не всеки може да работи в сферата на услугите, в кафенета и ресторанти.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ