19.8 C
София
петък, май 24, 2024

Георги Гергов налива 7 млн. лв. в кампанията на Ваня Григорова?

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Пловдивският олигарх финансира новия ляв политически проект на синдикалистката

Пловдивският олигарх Георги Гергов стои зад новосформираната лява коалиция „Солидарна България“, председателствана от бившата синдикалистка и настоящ общински съветник в София Ваня Григорова. Поредният ляв политически проект се пръкна само 40 дни преди предстоящите на 9 юни избори 2 в 1 и пося огромно напрежение в редиците на БСП заради очакванията за бъдещ разпилян вот, който със сигурност ще намали значително изборния резултат на партията, овладяна от Корнелия Нинова.

Новият лидер на лявото политическо обединение Ваня Григорова регистрира коалицията „Солидарна България“ във вторник, явявайки се в ЦИК с думите, че решението й да напусне Столичният общински съвет и да влезе от местната в националната политика е мотивирано от „огромната гражданска енергия“, която видяла в кампанията за местните избори миналата есен. Тогава смуглата дама от софийското гето „Христо Ботев“ беше

кандидат за кмет на София, подкрепена от БСП

и изненадващо стигна до балотаж, който загуби с по-малко от 5000 гласа разлика срещу Васил Терзиев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Спаси София“. След вота Григорова подаде жалба срещу Терзиев заради изборни нарушения и стана общински съветник в местния парламент в София. Столичният общински съвет (СОС) обаче заработи едва през февруари тази година, тъй като в продължение на месеци не успяваше да си избере председател. След 7 неуспешни опита столичните общинари избраха с тайно гласуване Цветомир Петров от „ПП-ДБ“ и това доведе до открито напрежение между Корнелия Нинова и софийската организация на БСП. Оттогава Нинова не крие своята неприязън към Ваня Григорова и към председателят на Градския съвет на БСП в София Иван Таков, обвинявайки ги в клиентелизъм и като

Проверка по рама

част от „сглобката“ в управлението на София.

Макар Ваня Григорова да обяви едва преди броени дни намерението си да участва в изборите, някогашната икономическа съветничка в синдиката КТ „Подкрепа“ подготвя трансфера си от местната в националната политика от ранна пролет, научи „Уикенд“ от свои източници от софийската организация на БСП. Според думите им, Григорова се ползва с неофициалната подкрепа на президента Румен Радев и с негова помощ е съумяла да осигури солидно финансиране на политическия си проект.

„Още преди месец Ваня Григорова уверяваше своите поддръжници, че няма да има финансови проблеми по време на предизборната си кампания. Според думите ѝ голям български бизнесмен ще ѝ налее 7 милиона лева за кампанията, без да иска нищо в замяна. Тя не е споменавала името на баровеца, който ще плати масрафа, но всички се досещаме кой е той – Георги Гергов“, разкрива пред „Уикенд“ активист от софийската организация на БСП.

Твърди се, че през последните 3 месеца Ваня Григорова е

провела серия от срещи с Гергов

Като съпричастни към левия политически проект на Ваня Григорова запознати сочат имената на кметовете на Перник и Русе Станислав Владимиров – Станката и Пенчо Милков, които минават за лоялни към президента Румен Радев.

Магазин за Акумулатори

Спонсорът на Ваня Григорова – пловдивският бизнесмен Георги Гергов, беше изключен от БСП през януари 2021 г. заради „уронване на престижа на партията и липса на работа за осигуряване на обществена подкрепа на политиката ѝ и за утвърждаване на доброто ѝ име“. Гергов беше дългогодишен лидер на партийната организация на БСП в Пловдив и член на тясното ръководство на БСП – Изпълнителното бюро, преди да влезе в конфликт с Корнелия Нинова заради близостта си с президента Румен Радев.

Преди последните парламентарни избори, проведени миналата пролет, Георги Гергов поименно беше посочен от Корнелия Нинова като спонсор на коалицията „Левицата!“. Сега

финансовата инжекция на Георги Гергов

е насочена към Ваня Григорова, в чиято коалиция „Солидарна България“ се вливат три формации от бившата „Левицата!“ – „Изправи се.бг“ на Мая Манолова, „Българска левица“ и „Обединена социалдемокрация“. Извън борда на лявото обединение около Григорова остана единствено партията на Татяна Дончева „Движение 21“.

„Ваня Григорова постави няколко условия, които, смятам, че никоя уважаваща себе си политическа партия и политик няма да приеме. Да влязат в коалицията партиите без лидерите, тя да ги ръководи еднолично, еднолично да взема решения по всички въпроси от политиките, през приоритетите, до листите и хората, подредбите и т.н. Лидерите да не влизат в листите е едно условие, което никой не може да постави на друг, след като е партньор на политическата сила, която той оглавява“, коментира новото обединение около Ваня Григорова разочарованата Татяна Дончева.

Материалът Георги Гергов налива 7 млн. лв. в кампанията на Ваня Григорова? е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ