22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Гергана Радович: Мъжете спят по-малко от жените

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Наскоро излезе книгата на Гергана Радович “Фабрика за сън” (Издателство “Вдъхновения”). Публикуваме част от интервю на Гергана Радович по време на уебинар на тема “За по-добър сън”, организиран от Издателство “Вдъхновения” и воден от създателката на издателството Борислава Люцканова. В интервюто Гергана дава конкретни насоки и съвети как да спим по-добре.
– Г-жо Радович, как да си помогнем при стрес и лош сън?

– От моята практика с ТЕС (техника за емоционална свобода) съм се убедила колко добре влияе на съня. Ако използвате ТЕС само за няколко минути вечер, ще успокоито ума си и ще подготвите тялото си за сън. Но е важно също да си кажете, че положението ви не е толкова зле, колкото си мислите, че е добре да загърбите притесненията. 
Едно американско изследване сравнява съня на мъжете и на жените, както и себеоценката на изследваните хора за качеството и времетраенето на съня им. Оказва се, че жените спят повече, отколкото признават, и се притесняват повече за качеството на своя сън. А мъжете спят реално по-малко, отколкото твърдят, и не се притесняват за качеството на своя сън, макар че то като цяло е по-лошо от това на жените. Така че, мили дами, не се притеснявайте, „не влизайте във филми“. 

– Една твоя ТЕС-медитация ми действа като хапче за сън. След 5 минути вече съм заспала и спя здрав, възстановителен сън…
– Тази медитация е кратка 8 – 11 минути, може да се прави и по-рано през деня или непосредствено преди лягане.

Проверка по рама

Повече от 20 години ме занимава темата за стреса. В началото обаче за стрес се говореше много по-малко, а сега самото говорене за стреса ни напряга, защото знаем, че е нещо лошо и че като последствие ще ни повлияе зле на съня. Тази нагласа срещам доста често. Наистина, стресът е част от нашия живот, но нека не го правим по-голям, отколкото е. Защото можем много да направим, за да се почувстваме по-добре. Стига да приемем факта, че това изисква отношение, работа, внимание, действие. И преди това е важно да осъзнаем, че не е нормално да живееш с проблема и да свикваш да е част от ежедневието ти.
Може би стресът ти се качва неимоверно и се фрустрираш, защото не разполагаш с инструменти, с които да се справиш с проблема, защото не виждаш решения. Така че, когато имаме проблем, винаги трябва да търсим правилните инструменти, които да ни дадат решение. 

– От физиологията на съня знаем, че небалансиран микробиом също би могъл да повиши нашата реакция в стресови ситуации и да влоши съня ни. 

– Когато говорим за проблема за съня, е нужен цялостен, холистичен подход. Точно затова е нужно да търсим помощ от човек, който професионално се занимава с решаване на тези проблеми. 
– Как може да измерваме нивата на стреса в живота ни, за да се справим с него?

– Има доста начини за измерване на стреса. Трябва да започнем с това какво преживява нашето физическо тяло, какво му се случва? Лошото храносмилане, свързано с небалансиран микробиом, може да е един проблем. Може също да отключваме заболяване, да има лек възпалителен процес в организма, да изпитваме болка, умора. Тези симптоми може да ни подскажат какво се случва в тялото ни. 

Магазин за Акумулатори

Следващото ниво, на което трябва да обърнем внимание, е да осъзнаем какво тежко се е случило в живота ни – раздяла, развод, загуба на близък, на домашен любимец и др. Когато искаме да измерим стреса си, е важно да си дадем сметка за тези събития. 
и във Фейсбук/media/source/202304/1682326858_06_yanko_buyukliev_biolog_1.jpg“ title=“undefined“>

Гергана Радович

При мен идват хора с някакъв проблем и винаги търсим причината за него. Затова винаги ги питам какво се случва в живота им. Често пъти те омаловажават събитията и отговарят: „Нищо особено“, а всъщност са ги уволнили от работа, преместили са се да живеят на друго място или нещо подобно. Но, когато се променят стълбовете в нашия житейски път, в тази промяна трябва да търсим основания за стреса ни. 
А сънят е основното средство за овладяване на стреса. 

Ако направите съня си приоритет, а също храненето и движението си, без да се вманиачавате, това ще намали стреса във вашия живот. Нещата няма да се подобрят много бързо – от днес за утре, но с времето това ще стане. 

– Как обаче да направим съня си приоритет, когато списъкът ни със задачи е безкраен?

– И моят списък със задачи само се увеличава. Но открих за себе си решение, което работи безотказно. Има много системи и практики за управление на времето ни. Но всичко започва с моето намерение да управлявам времето си. Ако имаш списък от 10 задачи, обикновено търсиш ефективен начин да се справиш с тях. Само че, когато открием такъв начин, не използваме свободното време, за да починем, а се стремим да вмъкнем единадесета, дори петнадесета задача. Това по същество обезмисля усилията за менажиране на времето. 

Опитите ни да свършим все повече работа се превръща в нескончаем процес. Ето защо е важно да кажем сами на себе си кое е достатъчно. Работата никога няма да свърши, така че сами сложете граници и ги спазвайте! Да, има изключения, но не може в шест от седем дни в седмицата да сте претоварени от задачи и тези шест дни да са „изключения“. 

– Ние, жените, сме склонни да сме подкрепящи и разбиращи към членовете на семейството и към приятелите, но тази подкрепа, разбиране и приемане не даваме сами на себе си. 

– Така е. Има изследвания за нуждата от почивка според това дали работите с различна последователност на смените. Установена е като оптимална последователност от първа – втора – нощна смяна и два дни почивка, за да се навакса и възстанови сънят, преди да се повтори този цикъл на работа. 

– Как влияят сънищата на съня?

– От гледна точка на физиологията на съня, всеки от нас сънува всяка нощ по няколко пъти. Сънуването е неразделна част от качествения сън. Периодите на сънуването постепенно се увеличават през нощта и най-дълго е сънуването непосредствено преди събуждане. То трае 20 – 30 минути и обикновено си спомняме точно тези сънища преди събуждане.

Понякога се будим след тежък сън изморени, но няма изследвания върху тези неща, за да изведем закономерност, че съдържанието на съня ни уморява или не. От личен опит знам, че сънищата ми са тежки, когато съм физически преуморена или когато нещо негативно и емоционално се случва в живота ми. 

Всъщност подсъзнанието върши огромна работа – преработва милиарди битове информация. А това е недостижимо за рационалното съзнание. 

При тежка загуба в живота е необходимо да минат 6 до 12 месеца, за да се възстановим. Ние никога няма да забравим близкия човек, но една година е период, след който можем да продължим живота си, без да изпитваме постоянна мъка. Ако все пак възстановяването не се случва, има проблем, за който трябва да потърсим помощ на специалист. 

– Има ли конкретни техники, които ни карат да заспим?

– Когато предложа ТЕС-медитация, много хора отказват с думите, че не могат да правят медитация. Аз също не мога да правя медитация от класическата йога. Но има водени медитации на запис, за които не е нужно да имате умения. Пробвайте и ТЕС-медитацията, защото работи. 

Много хора, включително бебета, спят на бял шум. И звуците на течащата вода някои приемат за бял шум. 

Има и успокояваща музика, която също работи за приспиване. Но зависи от човека. Всичко е строго индивидуално и всеки трябва да се самонаблюдава кое как му въздейства. 

– Какво мислите на спането на фона на радио и на телевизия?

– Категорично, не. Хигиената на съня изисква да няма устройства в стаята, където спим. Така че нито радио, нито телевизор трябва да има в спалнята, та камо ли да бъдат включени. Към устройствата спадат телефон, рутер и други дигитални джаджи, защото те излъчват електромагнитни вълни, които пречат на съня.

Мара КАЛЧЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ