30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Германия рискува недостиг на газ през зимата, властите призовават населението да спестява още повече

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според него, за да се избегнат сътресения, фирмите и домакинствата ще трябва да намалят допълнително потреблението на „синьо гориво“. Енергийната криза в Германия „все още не е приключила“, обясни Мюлер, и много ще зависи от това дали следващата зима ще стане по-студена от миналата.

„Опасността от недостиг на газ все още е актуална. Това до голяма степен зависи от това дали ще продължим да ограничаваме използването на газ и ще осигурим диверсифицирани доставки за Германия. В този случай има рискове“, каза ръководителят на германския регулатор.

Според него сред подобни рискове е възстановяването на китайската икономика, което се ускори „по-бързо, отколкото мнозина очакваха“. Както отбеляза Мюлер, това е довело до увеличаване на търсенето на газ, което може да има „последици по отношение на цената“.

В този контекст ръководителят на германския регулатор подчерта, че през 2023-2024 г. зимата ще бъде първата, която Германия ще трябва да преживее „при отсъствие на тръбопроводен газ от Руската федерация“, докато значително увеличение на световните доставки на втечнен газ природен газ (LNG) през тази или следващата година не се очаква.

Мюлер призова гражданите на Германия да пестят пари. „Мисля, че можем и трябва да направим повече (за да спестим газ – бел. „РГ“)“, каза той.

Проверка по рама

Ръководителят на Германската федерална агенция за мрежи също добави, че благодарение на действията на компаниите и домакинствата е възможно да се постигнат значителни спестявания в потреблението на енергия, което се потвърждава от съответните статистики. По-специално, според него тази зима индустрията консумира 20% по-малко газ. Въпреки това, както заяви Мюлер, вероятно ще има нужда да отидем още по-далеч по този въпрос.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ