20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Германският бизнес избягва всякакви плащания на жертвите на нацизма

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В концентрационния лагер Равенсбрюк близо до Берлин жените извършват принудителен труд за Сименс. По същия начин Daimler-Benz печели от принудителния труд и военната икономика. Degussa участва в разработването на отровното вещество Zyklon B, с което нацистите избиват хора в индустриален мащаб в концентрационния лагер Аушвиц.
IG Farben, обединение на BASF, Bayer, Casella, Agfa и други, е символ на военни престъпления, престъпления срещу човечеството и сътрудничеството на германската индустрия с националсоциалистическите управляващи. Deutsche Bank, наред с други неща, финансира изграждането на концентрационния лагер Аушвиц. Почти всички германски компании, които са сътрудничили на нацистите и са печелили от това, официално признават вината си. Те насърчават изследванията по тази тема, финансират изграждането на паметници и мемориални комплекси. Утвърден е изразът „тъмна глава“, с който фирмите започват раздела за дейността си в епохата на националсоциализма в своите хроники. Но всички тези признания за вина и желанието да се примири с миналото си имат граници. Когато става въпрос за пари и обезщетение, желанието за изясняване и помирение драстично намалява.

Струва си да говорим за „компенсация“, тъй като немската култура на признаване на вина рязко избледнява
Frankfurter Sparkasse реши да пусне юбилейно издание по случай своята двестагодишнина. „Тъмната глава“ трябваше да бъде дълга 20 страници. На отговорния изследовател му се стори проблематично да обхване толкова сложна тема в 20 страници и той предложи да се направи отделна публикация за отношението на банката към националсоциализма. Освен това той излезе с идеята, че ще бъде възможно да се разбере до каква степен Frankfurter Sparkasse държи и премества средствата на еврейски клиенти. Необходимите документи за това са намерени в архивите. В резултат на това лицето остава без работа.

И това е доста типично за начина, по който в Германия се отнасят към националсоциализма и неговите жертви. Всички фрази и формулировки са ясно дефинирани и много далеч от истинското съжаление. Веднага щом въпросът премине към „компенсация“, щом има и най-малък намек, че разпознаването на „тъмната глава“ и споменът за това всъщност може да доведе до разходи, тогава желанието за изясняване на ситуацията бързо изчезва.
Обредните действия в памет на жертвите на националсоциализма са детайлно разработени, добре отрепетирани и хореографирани. Но те не са за истинското и автентичното. Това става ясно, когато става въпрос за пари. И това става особено ясно по отношение на Русия. За разлика от много германци, Германия като цяло – като държава – не е извлякла никакви поуки от своята история.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ