България

Горбачов обвини американската „арогантност и империализъм“ за руско-украинската криза

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Михаил Горбачов обвини Съединените щати в „арогантност“ за отношението им към Русия в края на Студената война, обвинявайки американското желание за „изграждане на нова империя“ за настоящите спорове за НАТО и Украйна, цитират думите му британският вестник The Times и Агенция „Фокус“.

Бившият съветски президент каза в интервю, че Кремъл е бил в слаба позиция за договаряне, защото падането на Съветския съюз през 1991 г. провокира „икономически колапс и хаос“.

„В такава позиция как можете да очаквате равни отношения между Съединените щати и Запада?. Това е първото нещо. Второ, и не по-малко важно, е триумфалното настроение на Запад, особено в САЩ. Арогантността и самочувствието им бяха в главите. Те обявиха победа в Студената война. Всъщност ние работихме заедно, за да отдръпнем света от конфронтацията, от надпреварата във въоръжаването. Но не, „победителите“ решиха да изградят нова империя. И от там дойде идеята за разширяване на НАТО,“ обяснява първият и последен съветски президент.

Преговорите между Москва и Вашингтон за кризата във и около Украйна се очакват следващия месец. Горбачов каза, че „някакъв процес [на преговори] е започнал“ и се надява на резултат, който ще позволи на „всички европейски държави да се чувстват сигурни“.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия, каза в интервю, публикувано днес, че има нужда от „понижаване на температурата на конфронтацията“ между САЩ и Русия.

Той обаче предупреди, че укрепването на връзките между НАТО и Украйна, включително потенциалното разполагане на ракети там, би било неприемливо за Русия, „провокирайки сериозни военни рискове за всички заинтересовани страни, чак до мащабен конфликт в Европа“.

Проверка по рама

Публикуваните миналата седмица руски проекти на договори призоваха НАТО ефективно да премахне всички войски или оръжия от страни, които се присъединиха към Алианса след 1997 г., което означава по-голямата част от Източна Европа, включително Полша, балтийските държави и балканските страни.

Анализатори казват, че Москва осъзнава, че предложението е нереалистично, но иска или да извлече някои отстъпки от НАТО, или да може да обвини Алианса за провала на преговорите.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Магазин за Акумулатори

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button