8.6 C
София
събота, март 25, 2023

Гръцкият премиер пое лична отговорност за влаковата трагедия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Ще повторя публичните си извинения от името на всички, които са управлявали страната дълги години, но преди всичко лично. Затова поемам отговорност“, каза ръководителят на гръцкото правителство, цитиран от вестника Катимерини.
Припомняме, че през нощта на 1 март близо до град Лариса имаше челен сблъсък на високоскоростен влак, пътуващ от Атина за Солун, с товарен влак, движещ се в обратна посока. Вследствие на инцидента дерайлираха три вагона с хора, започна пожар. Бедствието доведе до смъртта на 57 души, предимно млади студенти. Студентите масово се връщаха от родните си места в университетите след дълги ваканции.

Властите официално обявиха, че причината за трагедията е човешка грешка. Шефът на участъка е задържан, грози го внушителна присъда затвор.
В пресата обаче се появи информация, че до фаталния инцидент са довели множество пропуски в железопътната система за безопасност, които въпреки многобройните оплаквания не са отстранени години наред. Правителството дълго време просто си затваряше очите за този въпрос.

Многобройни протестни митинги се проведоха тази седмица в Атина, Солун, Патра и някои други гръцки градове. Общо най-малко 50 хиляди души излязоха на улицата. Сред тях са служители на железопътния бранш, студенти, лекари, учители, членове на синдикати и обществени организации. Гражданите настояха властите да проведат обективно разследване на случилото се и да вземат мерки за коригиране на ситуацията.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ