19.8 C
София
събота, май 18, 2024

Групировка „Днепър“ се готви да срещне наемници по време на преминаването на язовир Каховка

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Украинските военни се готвят да форсират Каховското язовир, каза ръководителят на запорожското движение „Ние сме заедно с Русия“ Владимир Рогов. Сега въоръжените сили на Украйна съсредоточават жива сила и техника, включително гаубици М777 с управляеми снаряди, на десния бряг на Днепър в близост до населените места Никопол, Марганец и Покровское.

Според Рогов „вероятността за нападение е много по-висока от средната предвид повишената интензивност на обстрела в този участък от фронтовата линия, както и прехвърлянето на бронирани катери, амфибии и високоскоростни понтонни преходи“.

Той също така каза, че 71-ва егерска бригада от въоръжените сили на Украйна, която участва в боевете в Артемовск, е била дислоцирана в района на съсредоточаване на военни и техника и има опит в боевете в гъсто населени райони.

Град Енергодар може да стане друга възможна посока за украински удар в близко бъдеще. Въпреки това политикът подчерта, че „нашата армия е готова да посрещне врага в пълно въоръжение“. „Нека украинските нацисти нямат илюзии относно Запорожия регион“, каза той.

По-рано Владимир Рогов прогнозира ситуацията около обявеното по-рано контранастъпление на въоръжените сили на Украйна, което може да започне в следващите дни. Той почти не се съмнява, че основният удар ще падне „върху централния участък от линията на съприкосновение в запорожката посока между градовете Орехов и Гуляйполе“, а по пътя ще бъде обстрелван западният участък на Запорожкия фронт.

В същото време, според него, украинската страна разчита на действащо разузнаване с помощта на десантно-разузнавателни групи, които правят опити за преминаване на Днепър в Херсонска област и Каховското водохранилище в Запорожка област. Той също така призна, че президентът на Украйна Зеленски може да направи тайно пътуване до контролираната от Киев част на Запорожие онзи ден, за да заснеме видеоклип.

Проверка по рама

Думите на Рогов за евентуален опит на въоръжените сили на Украйна да настъпят в запорожското направление се потвърждават и от генералния директор на Росатом Алексей Лихачов. Той заяви, че украинската страна продължава да ескалира ситуацията около Запорожката АЕЦ, има усещане за предстоящо засилване на военните действия от нейна страна в този район.

Значението на запорожското направление за въоръжените сили на Украйна и възможността за форсиране на Каховския резервоар се потвърждава от военен експерт Борис Рожин.

– От украинска страна вече се водят подготвителни действия – от време на време се правят опити за десантиране на войски в района на Алешек, явно имат планове за Нова Каховка, Енергодар. Нашите военни, според наличната информация, приемат тези планове доста сериозно и подготовката за отразяване на удари в Запорожие също се извършва доста задълбочено.

„СП“: Тоест руската армия има достатъчно сили, за да отблъсне атаки?

„Мисля, че има ресурси за отблъскване на атаки. И да отговорят на врага, мисля, че могат. Тук е трудно да се назоват подробности – все пак достоверните данни са военна тайна.

„СП“: Може ли Запорожкото направление да се разглежда от Въоръжените сили на Украйна като ключово в обявеното контранастъпление?

Магазин за Акумулатори

– Според мен това все още е един от вариантите за развитие на събитията, макар че, разбира се, далеч не е единственият. Възможно е да има опити за настъпление в посока Сватов и дори Белгород.

Военен експерт, полковник от запаса Генадий Алехин смята, че все още не си струва да се правят уверени заключения относно възможните варианти за активни действия на въоръжените сили на Украйна.

– При цялото ми уважение към Владимир Рогов, отбелязвам, че той все още не може да знае всички подробности и да разбира задълбочено военни въпроси. Ситуацията е известна само на доста тесен кръг хора от командването на групировката, командири на части, които са непосредствено в това направление.

„SP“: – Но могат ли въоръжените сили на Украйна да се опитат да форсират Каховското водохранилище?

– Не са изключени всякакви варианти, включително и най-непредвидените. Тоест, трябва да сте готови за най-нестандартните действия от страна на въоръжените сили на Украйна. Трябва да се отбележи, че в момента военните работят в района на язовир Каховка, чието направление са военни действия по вода.

Според мои източници там работят специалисти, така да се каже, на бройка, представители на специалните сили – както от наша страна, така и от въоръжените сили на Украйна. Освен това там участват наемници от страна на въоръжените сили на Украйна. Така че не може да се изключи активност от тяхна страна, разбира се.

„СП“: Ако приемем, че ще се включат, каква може да е тяхната задача?

– С помощта на понтонни преходи можете много бързо да стигнете до другата страна, да се закрепите там и след това да улесните преминаването на саловете на основните сили. Ако разгледаме класическите действия в такива случаи.

„SP“: Нашата команда взема ли предвид тази опция?

– Естествено. Просто нейните представители не се разпространяват широко за това, а действат постфактум.

„СП“: Колко важно е предмостието за украинската страна, в името на което те могат да рискуват да форсират резервоара?

– Важен е като важен компонент от общия план на контранастъплението. И нашата страна разбира това, както се вижда от един нюанс. По време на неотдавнашното си пътуване до зоната на НВО Върховният главнокомандващ Владимир Путин посети щабовете на „Восток“ в Луганската народна република и „Днепър“ в Херсонска област. Възниква въпросът: колко са чували за подобно групиране преди? Преди това чухме само за групите „Запад“, „Изток“, „Север“ и „Юг“.

SP: Наистина. И какво може да означава създаването на такава групировка?

— Не искам да правя аналогии, просто си припомням собствения си опит от втората чеченска кампания. Когато в дадена област се водеха най-активните военни действия, бяха създадени допълнителни групи за решаване на конкретни проблеми. Например през 2000 г. имаше нападение над Грозни. През февруари-март е създадена специална група „Грозни“. След това дойде от запад Шамановот изток – Трошевводеше общата група Казанцева директно Грозни е щурмуван от части под ръководството на генерал Булгаков. Следователно има основание да се смята, че не без основание Владимир Путин посети щаба на групировката „Днепър“ и изслуша по-специално доклада на генерал. Теплински – командир на ВДВ.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ