15.7 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Грузинската полиция започна да разпръсква митинга пред портите на парламента

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Протестиращите обградиха сградата на парламента и се опитаха да пробият металните заграждения, приближавайки се до портите на парламента. Служителите на реда използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за ​​да ги прогонят. След това спецчастите започнаха да разпръскват митинга, сега протестиращите са изтласкани от служебните входове на сградата.
Бивша агенция РИА новини съобщи, че опозицията е поставила ултиматум на властите, в който е поискала законопроектът за чуждестранните агенти да бъде изтеглен от парламента и задържаните преди ден демонстранти да бъдат освободени. В противен случай протестиращите се заканват да не допуснат депутатите на пленарното заседание, което е в четвъртък.

Във вторник вечерта грузинският парламент прие на първо четене закона „За прозрачността на чуждото влияние“. Според него се предвижда да се създаде списък с организации, включително медии, които получават над 20% от финансирането от чужбина.
Сутринта на 7 март хиляди хора участваха в митинг пред сградата на парламента на булевард Руставели, който до вечерта прерасна в сблъсъци със специални сили. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, а протестиращите съобщиха за коктейли Молотов.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили подкрепи протестиращите, като записа видеообръщение пред Статуята на свободата в Ню Йорк, където е на официално посещение. Тя каза, че ще наложи вето на закона, ако бъде приет.
Срещу новия закон се противопоставиха и опозиционни политици и представители на западни държави. Според тях това ще застраши демократичните процеси в Грузия. Отбелязва се също, че приемането на този закон може да попречи на Тбилиси да получи статут на кандидат-член на Европейския съюз.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ