2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

Хъбът „Спас Русев“ – как руски милионери и български политици заграбиха „Виваком“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Санкционирани руски милионери и свързани с руския политически и бизнес елит български политици и техните подставени лица – всички те обединени в един хъб – „Спас Русев“.
Така най-общо може да се представи картината на главните бенефициенти от „Грабежа Виваком“, при който най-големият български телеком беше отделен от активите, контролирани от Корпоративна търговска банка (КТБ), в ущърб на кредиторите на вкараната умишлено в несъстоятелност банка, пише ktbfaktite.com.

„Виваком“ беше препродадена последно през 2020 г., когато стана собственост на United Group в сделка, оценила телекома на 1.2 млрд. евро. Тогава от телекома излезе дружината на Спас Русев като водещ номинален собственик и скрита зад люксембургската компания Viva Telecom.
Само в Новините Днес: Спас Русев мамил на изпита в ЮЗУ, спасил го… партийният секретар (КАК от шофьор се става мултимилионер?)

Собствеността в нея беше разпределена в пропорцията 46% за Спас Русев, 20% – 1 акция за компания на бизнес поделението на санкционираната руска банка ВТБ – VTB Capital, 19% за фирма на българските представители на ВТБ – братята Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев, и 15% плюс 1 глас за бившите кредитори на „Виваком“, групирани около американския бизнесмен Майкъл Тененбаум.

Тази група по интереси успя да придобие контрол над „Виваком“ след успеха си в мним търг, организиран от VTB Capital заради просрочен кредит на люксембургската компания InterV Investment. Препродажба на този търг преряза възможността 77% от „Виваком“ да попълнят масата на несъстоятелност на КТБ, след като две кредитирани от банката дружества -„Бромак Телеком Инвест“ и ТЦ ИМЕ – загубиха дела си в телекома.
Всичко това се случи с любезното бездействие на българската държава, управлявана по това време от коалиция с Реформаторския блок, синдиците на КТБ, представляващите Фонда за гарантиране на влоговете, КОНПИ, прокуратура, НАП и др.

Проверка по рама

Но кой може да ангажира такава армия от институции?
Присъствието на Спас Русев в тази конфигурация и делът му винаги са ставали обект на съмнения. Причината е, че финансовият принос на Русев в конструирането на сделката е минимален на фона на ангажимента на руската държавна банка ВТБ. Изплащането на обявената на търга от ноември 2015 г. цена от 330 млн. евро стана основно с нов кредит от ВТБ. При това значителен – за 240 млн. евро.

НОВА ДАЛАВЕРА: Вуйчо Спас купи „Булсатком“

Публикации на български медии дори сочат, че делът на Спас Русев е заложен срещу кредит в друга руска банка – спасената с държавни средства „Откритие“, дъщерна на санкционираната ВТБ.

Политически връзки
Но за да се случи препродажбата беше необходимо осигуряването на политическа подкрепа, която само наивник би приел, че е била дадена за едната честна дума.

И ако през годините е имало само спекулации каква може да е политическата линия на подкрепа, то предстоящите местни избори очертаха тази линия съвсем ясно.

Магазин за Акумулатори

На водеща позиция в избирателната листа за общински съветници в София виждаме бизнесмена Любомир Минчев. Минчев е дългогодишен служител на Спас Русев в „ТелеЛинк“, но това не е всичко. Минчев е един от присъстващите на добре позната снимка на „онази яхта“.
На нея той е заедно с осъдения за пране на пари Петър Петров – Амигоса, с тогавашния министър на финансите, а сега един от главните участници в „Грабежа Виваком“ и представител на ВТБ за България Милен Велчев, убития контрабандист Иван Тодоров – Доктора и бившия министър на транспорта Пламен Петров, също с немалък дял в аферата по препродажбата на „Виваком“.

По признания на самия Спас Русев, спонсор на това събиране в Монако е бил той. Появата на Минчев в листата на толкова важна позиция като Общинския съвет на София е ясен знак за връзките на Русев с партията.

Жокерът Зено Майер
Още по-интересен е фактът, че хъбът “Спас Русев” реализира участието си с наглед странно партньорство с швейцарския фудуцияр Зено Алоис Майер, появил се междувременно и в Надзорния съвет на иначе “контролираната” от Спас Русев “Виваком”. И до ден-днешен остава загадка чии интереси  е защитавал Зено Майер в надзора на телекома.

Само в Новините Днес: Спас Русев, сестрата на Гергана Паси и топ мениджър от Чехия си делят €30 млн. от „Булсатком” (ВТОРА ЧАСТ)

Швейцарският гражданин е типично „фронтващо“ лице. Това е жаргонен израз за хора, които са подставени лица, или поне участват от чуждо име и за чужда сметка в бизнес, където има нещо за прикриване. А в сделката за БТК не е като да няма какво да се покрие. Майер е със значителен опит в участието в проблемни сделки. Името му е замесено в крупни афери в Чехия и Русия, а унгарски медии го свързват с управлението на парите на бившата източногерманска тайна полиция ЩАЗИ.

В Надзорните съвети по презумция са представени собствениците на отделни дялове в едни дружество. Затова надзорът на „Виваком“ след овладяването на телекома от хъба „Спас Русев“ е особено важен.

Със сигурност в него Спас Русев представлява себе си. Двама от директори са от системата на ВТБ и няма как да не се причислят към руската банка.

Това са сърбинът Боян Иванович и канадецът Бруно Дюшарм. Двамата са участници в борда на руския телеком Tele2. Ясна е номинацията и на Франц Хьорхагер, който е изпълнителен директор на базираното в Австрия Mezzanine Management. Той е представител на миноритарните акционери, групирани около фондовете на американския инвеститор Майкъл Таненбаум.

МЪЛНИЯ: Спас Русев изтеглен от „Виваком“

Така единствената неизвестна остава около номинацията на Зено Майер. Логичното предположение е, че Зено Майер представлява интересите на лица, които не могат да си позволят да се покажат публично. Политическите лица, създали възможностите за случването на „Грабежа Виваком“.

Когато става дума за преплитане на политически лица и техните интереси с хъба „Спас Русев“ не може да се пропуска и още един участник от снимката на яхтата, съпругата на Минчев – Мария Опренова. В годините назад чрез своя компания тя е собственик на телевизията „Канал 3“, за която ноторно известен факт е, че до края на съществуването си бе контролирана от ДПС.

Материалът Хъбът „Спас Русев“ – как руски милионери и български политици заграбиха „Виваком“ е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ