9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Хакери удариха наша банка, източиха 102 000 лв.

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пробив в компютърни данни, ползвани от банка, е довел до източване на 102 000 лева от сметка при онлайн банкиране. Това стана ясно от официално съобщение на МВР.

Първоначалното действие по разследването започнало след като потребител на онлайн банкиране сигнализирал, че 102 хиляди лева от разплащателната му сметка неправомерно били насочени към пет други банкови сметки на физически лица.

„По предварителни данни операцията била осъществена чрез пробив и изменение на компютърни данни, ползвани от банкова институция“, разказва МВР.

По случая било образувано досъдебно производство, разследването по което е проведено под надзора на Районна прокуратура – Пловдив.

По делото са извършени активни процесуално-следствени действия – претърсване и изземване, обиски, разпознавания на лица, разпити на свидетели, изискани са множество документи и банкови справки.

В резултат са задържани шестимата участници в схемата – мъже на възраст между 23 и 46 години, които действали в съучастие и като помагачи.

Проверка по рама

С постановление на наблюдаващия прокурор те са привлечени като обвиняеми, взета им е 72-часова мярка за неотклонение.

След внесено днес в съда искане, на четирима от извършителите мярката е изменена в „задържане под стража”, а на останалите двама – „гаранция“ в размер на по 1000 лева.

Криминално

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ