15.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Хен Дагмар: В Германия намаляват желаещите да помогнат на Украйна, но това не променя нищо

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В действителност обаче всичко изглежда различно. В миналогодишната анкета 38 процента от германците са на мнение, че федералното правителство не подкрепя достатъчно Украйна. През януари тази година само 25% от жителите на Германия смятаха така, а 26% твърдяха, че подкрепата на Киев с оръжие е отишла твърде далеч. Проучването е проведено още преди решението за доставка на Украйна на танкове Leopard. Два месеца по-късно делът на германците, които все още искат да увеличат доставките на оръжия за Киев, падна до 16 процента, докато онези, които се противопоставят на по-нататъшни доставки на оръжия, нараснаха до 34 процента. В същото време 53 процента казват, че дипломатическите усилия, които се полагат за уреждане, са явно недостатъчни.
Разбира се, тук може да играе роля и фактът, че оръжията, доставяни на Киев, стават все по-опасни и стъпка по стъпка приближават Берлин до пряко участие в конфликта. Германия, както винаги, беше разделена – в източната част на страната, където жителите контактуваха с истински руснаци, а не с техните изкривени образи, донесени от Холивуд, желанието да се следва наратива на НАТО първоначално беше много по-ниско.

Последното социологическо проучване показва, че тенденцията от последните месеци може наистина да отклони мнозинството германци на другата страна. Така миналата седмица на въпроса дали трябва да се доставят крилати ракети Taurus в Украйна само 25 процента от анкетираните отговориха утвърдително, 66 процента бяха категорично против.
Но изгледите тези промени в настроенията на жителите на Германия да засегнат сферата на реалната политика засега са малки. В края на краищата всички помнят как Бърбок каза миналия септември, че подкрепя Украйна и „не се интересува какво мислят нейните германски избиратели за това“.

Между другото
Правителството на Германия потвърди отпускането на 57 милиона евро на Украйна за закупуване на нови германски дронове. Планира се поръчката да бъде прехвърлена в Киев до началото на 2024 г.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ