14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Христо Иванов като Тодор Живков: „Демократична България” спира неудобни сайтове със закон

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Законопроектът на “Демократична България” за дезинформацията стресна не само ГЕРБ, но и партньора им в малката коалиция – „Продължаваме промяната”. Целта му била да бори анонимните профили и троловете, изкривяващи предизборни кампании, както и сайтовете, през които вървят фалшиви търговски реклами, а не тотална цензура на наудобни сайтове, каквито са основателните предположения.

Макар текстовете да бяха разпратени от ДБ до медиите още в понеделник, 48 часа по-късно ГЕРБ и дори депутати от ПП-ДБ коментираха, че не са наясно какво точно е разписано. Инициаторите обаче са категорични, че документът е минал през обсъждане в групата на ПП-ДБ, а в момента е отворен и за по-широк дебат. Целта е да влезе за обсъждане в парламента до месец.

Отваря се врата за цензура, прикрита зад добри намерения – в това бе обвинена коалицията, след като стана ясно, че плановете са ДАНС, Комисията за защита на потребителите (КЗП) и ЦИК да бъдат включени в битката с троловете.

“Предлагаме възможности България да може да реагира на организирани форми на изкривяване на публичния дебат през социалните мрежи”, обясни съпредседателят на ПП-ДБ и бивш правосъден министър в кабинет на ГЕРБ Христо Иванов.

Обявили идеите си предварително именно за да може да се обсъдят и изчистят всички внушения, твърди одиозният политик.

Проверка по рама

В законопроекта не се съдържат възможности за налагане на цензура на медии, които си вършат работата.

Тази опорка трябва да бъде оборена, запознайте се със съдържанието, настоя Иванов. И увери, че свободата на словото е важна за всички.

От ГЕРБ все още не са запознати с проекта. Мога да гарантирам, че ние цензура няма да позволим, увери обаче Бойко Борисов.

За събирането на становища по законопроекта отговаря депутатът от ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар Божанов.

Според предлаганите текстове ДАНС ще следи дали социалните мрежи действат срещу троловете по време на предизборни кампании. За целта платформи с повече от 2 млн. български потребители ще се класифицират като такива от стратегическо значение за националната сигурност. Глобите за онлайн оператори, които не са приложили контрол и са застрашили изборния процес, са от 50 хил. до 5 млн. лв.

Разписани са и глоби до 15 хил. лв. за лица, които рекламират хранителни добавки с известни имена без тяхно разрешение. При повече от 10 такива сигнала за година достъпът до сайта ще се спира за 30 дни.

Магазин за Акумулатори

Материалът Христо Иванов като Тодор Живков: „Демократична България” спира неудобни сайтове със закон е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ