32.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Има ли признаци на аневризмата в мозъка?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Аневризмата на главния мозък е патологично разширение на стена на мозъчен кръвоносен съд, образуване на торбичка, запълнена с кръв, обясняват специалисти. От което следва, че стената на засегнатия кръвоносен съд е изтъняла, което повишава риска от кръвоизлив в мозъка. Това нарушение на свой ред, понякога може да доведе до появяване на неврологична симптоматика, а в редица случаи, за съжаление, и до фатален изход, твърдят невролози. 

По-полезно за читателите е да се посочат рисковите фактори, които провокират мозъчна аневризма, като на първо място, според специалистите, е генетичната предразположеност.

Друг рисков фактор е високото кръвно налягане, което оказва  натиск, налягане на съда отвътре.

Понякога отслабва съдовата стена, което с времето води до възникване на мозъчна аневризма. Не по-малко сериозен фактор е атеросклерозата (уплътняване на кръвоносния съд), поради което тези съдове губят своята еластичност и не са в състояние да омекотят вълната от налягане, възникваща при всеки удар на сърцето. 

Най-често симптоми или липсват, или се проявяват признаци, които се приписват на банална умора или отравяне. Такива са главоболието, сънливостта, прилошаването, в някои случаи двойно виждане и/или двигателни нарушения в очите. В повечето случаи откриването на аневризмата в главния мозък се случва в процеса на изследвания по повод съвсем други здравословни проблеми. 

Аневризма например, може да се открие, когато на човек му правят МРТ или КТ на главата. При спукване стената на кръвоносния мозъчен съд при аневризма симптомите възникват рязко. Човекът получава внезапно силно главоболие, прилошаване, повръщане, ригидност на шията. 

Проверка по рама

Всичко това може да доведе до безсъзнание или кома.  Прогнозата при аневризма на главния мозък зависи от различни фактори. Ако се открие навреме и се оперира, шансовете за оздравяване са високи. Ако се спука и провокира кръвоизлив в мозъка, прогнозата зависи от степента на кръвотечението и от това доколко бързо е започнало лечението. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ