25.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Имате алергия към месо – възможно е да е вследствие на ухапване от кърлеж

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Наскоро направен доклад от Центъра за контрол и превенция на заболяванията показва, че алфа-гал синдромът, известен още като алергия към месото, може да се появи след ухапване от кърлеж. Хората, които са засегнати от това алергично заболяване, може да са много повече, отколкото се предполага.

Алфа-гал синдромът е състояние, при което има алергия към всички видове червено месо и някои животински продукти. Името на болестта идва заради захарната молекула алфа-гал, която се намира само в месото от бозайници – агнешко, телешко, заешко и свинско, както и в животинските продукти, които произлизат от тях – мляко и желатин. Алергията се проявява при консумация на червено месо и продукти, съдържащи алфа-гал. При алергична реакция симптомите могат да бъдат сериозни и дори животозастрашаващи. До шест часа след прием на продукт с алфа-гал молекула се съобщава за поява на треска или сърбящ обрив, кашлица и гадене, но понякога симптомите могат да бъдат и по-сериозни, например анафилактичен шок.

Как да открием лаймска болест след ухапване от кърлеж?

В пилешкото месо и рибите молекулата алфа-гал я няма и затова те са подходяща храна за хора, които страдат от този синдром.

Интересен факт е, че за появата на алфа-гал синдрома се смята за причина ухапването от кърлеж. Когато бозайниците биват ухапани от кърлеж, от кръвта им могат да се извлече захарната молекула, която по-късно да се предаде в организма на човек. Затова е добре предпазването от ухапване да бъде като превенция срещу алфа-гал синдрома. За да се предпазите от кърлежи, ви съветваме да не ходите на места, където има множество от тях – обикновено това са високи храсти и неокосени треви. Ако все пак се наложи преминаване през такива места, носете дрехи, които покриват ръцете и краката, както и дълги чорапи. Препоръчително е предварително да сте се напръскали със спрей против насекоми, а след като се приберете у дома, внимателно да огледате тялото си за забити кърлежи.

За съжаление, кучетата също могат да бъдат ухапани от кърлежи или да ги внесат у дома и те да достигнат до вас. Затова е добре да ги обезпаразитяване превантивно, както и да ги преглеждате след всяка разходка. Разресвайте ги старателно и преглеждайте местата, където най-често се забиват кърлежите – подмишниците, около пръстите на лапите, в близост до ушите. Ако намерите кърлеж върху кучето си и се притеснявате сами да го отстраните, отидете до най-близкия ветеринарен лекар.

Кърлежите процъфтяват и разпространяват болести повече от всякога

Проверка по рама

Кърлежите разнасят редица инфекциозни болести, както и множество бактерии и вируси. Те са основният причинител на Лаймска болест и на около 110 000 случая на алфа-гал синдром годишно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Скелети в гардероба: Неочаквани признаци за изневяра на съпругата

Три практики за по-добро здраве, известни още от дълбока древност

Как да разпознаете ненадеждните майстори и да се пазите от тях?

Магазин за Акумулатори

Лекар: Не допускайте това да попадне в организма ви – може да ви докара сериозни здравословни проблеми

Кой е най-високият град в България?

Къде по света се варят компоти освен в България?

Лев – турска лира. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 август /валутен калкулатор/

Ако ще вдигате сватба през август 2023 г, нека да е на някоя от тези дати

Те няма да ви убият, но ще ви „съсипят“ кожата

Ключът към избора на най-зрялата диня от пазара е тук

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ