13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Имате глинеста почва? Направете я СУПЕР плодородна с тези лесни градинарски трикове

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Глината е много полезен елемент за подобряване на почвеното плодородие. И тъй като тя не може да бъде заменена, с правилния агрономически подход може да се получи добра реколта. Ето защо е необходимо да се познават свойствата на този вид почва.

Видове мулч и ползи за вашата градина

Глинестите почви се характеризират с фини, гъсто прилепени частици, които затрудняват проникването на въздух и вода. Разграждането на органичните вещества отнема повече време. Средата може да бъде твърде кисела или леко алкална. Хранителните вещества са сравнително оскъдни, а освен това са плътно слепнати, което ограничава достъпността им за растенията. Това затруднява отглеждането на кореноплодни култури при тези условия.

Мухъл в почвата на стайните растения и как да се отървете от него

Мухълът върху почвата в саксията не само изглежда грозно, но също така е знак, че условията за отглеждане на стайното растение далеч не…

Проверка по рама

Глинестите почви не са най-подходящите за растенията, но това е даденост, която може да бъде променена. Добри добиви могат да се постигнат чрез подобряване на състава на глинестите почви. 

Ключът към възстановяването е внасянето на органични вещества в почвата и засилването на ефекта на сидератите. Първата стъпка е да се отстранят всички неравности, които биха могли да попречат на задържането на вода. Есенната оран е принудителна и почвените буци не се раздробяват. Това трябва да се направи преди дъждовете и отново през пролетта. Паралелно с това трябва да се прилагат следните мерки:

1. Угнилият оборски тор се прилага през есента или пролетта чрез заораване на дълбочина 10 cm; необходими са 1,5-2 кофи на m². Свежият тор трябва да се прилага само през есента.

2. Обработените дървени стърготини разрохкват добре почвата. За предпочитане от широколистни дървета, тъй като смолата от иглолистните дървета може да бъде проблематична. Могат да се смесват с тор, но към стърготините трябва предварително да се добави карбамид, за да се предотврати извличането на азота (около 200 г на 3 кофи стърготини и 10 л вода).

Преди да засадите разсада, сложете това в почвата, за да расте буен и здрав

Опитните градинари винаги разчитат на един трик преди засаждане на разсада. Ето какво слагат в почвата, за да расте здрав и силен.
Топ…

Магазин за Акумулатори

3. Пясъкът може да замени част от органичните вещества. Пясъкът има отличен разрохкващ ефект; една кофа на m² е достатъчна и трябва да се прилага ежегодно.

Подготовка на почвата: Как да подготвите градинската почва за засаждане?

4. Сидератите са отлично средство за възстановяване на почвеното плодородие и подобряване на състава на почвата. След първата реколта засейте лупина, фий, фацелия, грах, рапица и синап. Косят се преди цъфтежа и се вкарва в почвата.

5. По време на обработката на почвата могат да се слага още слама, раздробена дървесна кора, плевели и торф.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ