7.1 C
София
понеделник, март 27, 2023

Имате ли лош дъх, тичайте при лекар

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Няма човек, който да обича да говори с някого, на когото дъхът му мирише. Не случайно когато се храним с чесън или лук, бързаме да си измием зъбите или търсим дъвка, за да премахнем лошата миризма.
И докато ефектът от храната в един момент отминава и лошата миризма изчезва, имам болестни състояния, чийто симптом е именно това. 

Лошият дъх може да показва наличието на диабет.
Това разказа педиатърът Олга Кашляк. Според нея повишените нива на кръвната захар причиняват натрупване на глюкоза в слюнката, която впоследствие започва да образува плака, което причинява зловонно дъх. Миризмата на ацетон от устата също може да показва диабет.

„Когато човек има диабет, мазнините се използват за синтезиране на глюкоза. Останалите мазнини се превръщат в кетони – това са летливи съединения, които тялото извежда от белите дробове. Ацетонът е кетон, поради което има характерна миризма на лакочистител от устата“, обясни лекарят.

Ако нивото на глюкозата в кръвта е много високо, което не навлиза в клетките поради липса на инсулин, може да се развие диабетна кетоацидоза – повишаване на нивото на кетоните.
Това състояние според специалиста се характеризира с появата на плодова или сладникава миризма от устата. При поява на тези симптоми е необходимо спешно да се извика медицински екип./  и във Фейсбук

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ