България

Бойко има абсолютен имунитет в лицето на Гешев: Рашков

“Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража, тъй като главният прокурор се обръща към него  с думата “шефе”, заяви  пред БНР служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков. В петък пред  Сашо Диков той обяви, че до седмица ще сезира държавното обвинение за действия на бившия министър-председател Бойко Борисов

„Вече не съм сигурен дали трябва да подавам сигнал с данни за бившия премиер до прокуратурата, защото това би било безсмислено”, каза Рашков пред БНР.  Той даде за пример работата на държавното обвинение по разследването за кюлчетата и пачките с евро, снимани в спалнята на правителствената вила Секвоя. По негови думи е можело да се установи откъде и кой е закупил златото, тъй като такива кюлчета се продават само в две банки у нас – Райфайзенбанк и Първа инвестиционна банка. Това обаче не било сторено. Според него нямало проблеми да се проследят и пачките с по 500 евро по техните номера.

Прокуратурата се опитва да спъва работата на МВР като образува като на конвейер множество досъдебни производства, свързани с работата на вътрешното министерство, посочи още Рашков.
В интервюто си за Диков  той разказа за своя среща с анонимен свидетел, който твърди, че Борисов го е заплашил с думите:

“Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо”. На въпрос какви доказателства има

за тези си твърдения, Рашков се подсмихна и обяви, че “както се казва в литературата: “следите остават”.
И по БНР Рашков отново потвърди, че има такъв бизнесмен, който му е разказал случката.

Проверка по рама

Той допусна възможността, ако въпросният човек има смелостта, то той да излезе сам пред медиите.

Служебният вътрешен министър подчерта също, че службите в подчинение на Борисов са прилагали безогледно и незаконно СРС.  „Те са били поставяни в такава срамна позиция, че не са могли да не предоставят, включително чувствителна информация, дори само за негово ползване… Убедих се, че голяма част от използвалите СРС са газили безогледно закона. Вероятно чрез удовлетворяване на лични, групови и политически интереси“.

Рашков отказа да влезе в конкретика по темата за подслушването, като подчерта, че все още текат проверки, включително и по твърденията на съпредседателя на Демократична България Атанас Атанасов за 32-ма опозиционни лидери, поставени незаконно под контрол. Той обясни, че няма как да каже имена на подслушвани лица, защото е наясно, че може да бъде съден за изнасяне на секретна информация.

Егор Глазунов

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти
Back to top button