9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

Иска порции и проценти: Идва тройна коалиция на презрените

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Кой казва, че актуалната ни политика не ражда събития за историята?! Само за седмица се случиха две – потвърдиха се уникалните за периода след Освобождението пети парламентарни избори в рамките на 2 години, а официалните до момента врагове ГЕРБ, БСП и ДПС афишириха възможност за съюз. Успоредно имаше и трета случка, незначителна, но пък носеща ирония – рестартирано бе НДСВ, основен участник в някогашната тройна коалиция – която сега е на път да се случи без него.
Изборите напролет бяха предизвестени отдавна, затова няма да се спираме на причините за тях. Полагането на основите на новата тройна коалиция обаче си е новина. Тя, разбира се, е именно между ГЕРБ, БСП и ДПС. Когато преди три месеца бе формирана коалиция за хартиената бюлетина, никой не предполагаше, че легално ще бъде представена като вариант за цялостно управление.

Но ето, че „цъфна и върза“ в рамките на парламентарния мандат, за когото всички очакваха, че няма да роди нищо.
Официално нещата звучат така: този парламент си отива, обаче в следващия трите формации може да подкрепят общ програмен кабинет; идеологиите са различни, ама отговорните мъже и жени следва да ги преодоляват в името на България; избирателите на опонента трябва да се уважават; републиката се руши чрез служебните правителства, парламентаризмът се нуждае от спасители; трябва да има мостове диалог.

Всичко това бе наприказвано заедно или поотделно от Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ на лидерската им среща в петък. 
Никой не бива да се съмнява, че тия лакърдии, чийто звезда бе благият, усмихнат Борисов, дошъл в Народното събрание за първи път от две години насам, са новина в аванс  – ГЕРБ, БСП и ДПС готвят общо управление, ако отсрещният блок – на ПП и ДБ, не успее да ги победи. Край тях пристъпва и „Български възход“, чието влизане в новия парламент обаче е силно съмнително.

Проверка по рама

Този пореден за политиката ни „исторически компромис“ е забележителен най-напред с факта, че зачерква с дебел фулмастер дългогодишни официални разделения. През последната десетилетка и половина ГЕРБ и БСП смятаха да се пенсионират завинаги един друг, а специално конфронтацията на ГЕРБ с ДПС сложи и родителен отпечатък върху Борисов – той направи политически прощъпалник с обещанието да прати Ахмед Доган в затвора (практически единствено събори керемидите на барбекюто му).
Разбира се, неофициално тези партии взаимодействаха при разпределението на парични потоци, в енергийни проекти, кадруванията и контрола в съдебната система и т.н. Но като се изключи събралият за година БСП и ДПС кабинет на Пламен Орешарски, никой от тях не смееше да легализира тия отношения.

Само до преди две седмица повечето анализатори считаха, че и днес е невъзможно да бъдат извадени на светло. Защото „препирането“ на ГЕРБ от корупционния имидж минава единствено през сътрудничество с някоя от партиите на протеста (ДБ или ПП). Но ето, че ГЕРБ направи крачката – официално поиска да е с БСП и ДПС. Това е край и на ляво-десния рубеж между БСП и ГЕРБ, и на старателно рисуваната някога картина „Бате Бойко бие лошите“.

Лошите, на чийто гръб той дойде на власт през 2009 г. с клетви да ги унищожи (тройната коалиция), вече са в неговия отбор. Успоредно е твърде забавно да се наблюдава как ГЕРБ направи завоя миг след напоителните си вричания за принадлежност в отсрещния лагер – даваше мило и драго да се съюзи с ДБ, но президентът Румен Радев не предостави третия мандат на ДБ и усилията пропаднаха.
Такова скоростно минаване под дъгата политиката ни не помни.

За ДПС всичко това най-после е отворена официално врата към властта. Дълго време липсваше такава. За БСП е шанс отново да управлява, след като разлома й със „силите на промяната“ стана твърде голям през последните месеци.

Магазин за Акумулатори

Всичко това е най-вече шанс и за ГЕРБ, след като се натисна на формациите от ЕНП и „на промяната“, но те не я искат. Трите не се понасят взаимно, опитваха нови дрехи да натъкмят, но не успяха. Доскоро имаха опции за отваряне на някъде, вече  – не. А бленуват за власт. Искат да разпределят порции, проценти, потоци…
Затова маскарадът свършва. След като не може да се отварят, ГЕРБ, БСП и ДПС се затварят в себе си – нещо като тройна коалиция на отритнатите, презрените – на тия, с които никой не иска, но те пък искат власт.

И, разбира се, ще ги обединява общият враг – Румен Радев. Ще спасяват парламентаризма от лапите му. Те – спасители?! Смешно е, но това е положението.

Публикация на „Сега“, заглавието е на Новините Днес
Материалът Иска порции и проценти: Идва тройна коалиция на презрените е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ