15.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Испания провежда регионални и общински избори

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според проучване в края на днешния ден Испанската социалистическа работническа партия ще управлява 10 от 12-те региона, в които се провеждат избори. Това са Арагон, Астурия, Валенсия, Кантабрия, Кастилия-Ла Манча, Навара, Риоха, Естремадура, Канарските и Балеарските острови.
Някъде обаче за това ще трябва да се коалират с други леви сили. Народната партия (консерваторите са основни съперници на социалистите повече от 30 години) може да разчита на автономното общество на Мадрид и Мурсия, както и на анклавите Сеута и Мелила, разположени на африканския бряг.

23 000 избирателни секции ще бъдат отворени от 9 сутринта местно време до 20 часа. Съобщава се, че сигурността се осигурява от около 100 000 служители на реда.
Гласува се и в чужбина. Испанците, живеещи в чужбина, имат право да гласуват на регионални избори. Но не могат да участват в общински избори.

Според местните медии днешните избори могат да се похвалят с редица интересни ситуации. Така 98-годишният Хосе Антоние Торес, който е начело на град Черкос в провинция Алмерия от 1995 г., не възнамерява да напусне стола си и отново да издигне своята кандидатура. В град Бенадалида (провинция Малага) Хуанма Морено Пачеко, смятан за един от най-добрите пекари в Испания, реши да се бори за кметското място.
А в Алкала де лос Гасулес (Кадис) двама братя се кандидатират за кметове – Мигел Морено и Мануел Морено, единият от партията Vox, другият от Народната партия. Подобна ситуация се разви в Алмарас (Замора), където Алфонсо Мартин Перес реши да премести брат си Хосе Мартин Перес като кмет.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ