33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

Истина или мит е, че фастфудът може да доведе до онкозаболяване?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

С този термин от години обозначаваме бързо приготвената храна – бургери, пържени картофки, сладки газирани напитки, кашкавалени и всякакви хапки.

Много от нас, в т.ч. и децата, обичаме фастфуд, когото обвиняват за всевъзможни болести. Да, бързо приготвената храна може да е опасна за здравето до някаква степен.

Но чак да предизвика рак?! Ето какво казват спецалистите. 

Такива продукти често съдържат високо ниво на сол, холестерол, захар и наситени мазнини. Но не бива да демонизираме фастфуда: това е храна като всяка друга, просто често е доста по-калорична. 

Опасността е в това, че в този събирателен термин, обозначаващ бързо приготвената храна, често влизат ултраобработени продукти, които са способни да повишат риска от развитие на онкологични заболявания.

Ултраобработените продукти се произвеждат от максимално прочистени ингредиенти, с добавяне на изкуствени ароматизатори, сгъстители, емулгатори и прочее специфични вещества.

Проверка по рама

Това се прави, за да може продуктът да се съхранява колкото може по-дълго време, за да е готов за приготвяне във всеки един момент.

Такива са чипсовете, снаксовете, предварително приготвените полуфабрикати, пиците, хамбургерите, кренвиршите, опакованият и замразен хляб, газираните напитки и многото видове шоколад и десерти. Като цяло всичко онова, забравено в хладилника, може да се съхранява там месеци и да изглежда сякаш е купено вчера. 

В началото на тази година в престижния журнал „Лансет“ беше публикувано изследване, съгласно което употребата на ултраобработени продукти може да повиши риска от развитие на рак на яйчниците и тумор на млечната жлеза. Всичко това, наред с другите данни, позволява да се твърди, че хората, в чието меню преобладава такава храна, действително са в най-рисковата група в сравнение с онези, които не я употребяват всеки ден.  

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ