13.6 C
София
петък, юни 2, 2023

Изкуственият заместител на захарта еритрол повишава риска от инсулт

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Гласи ново изследване на учени от Кливланд. Предлага се най-вече като хранителна добавка Е 968. “Еритролът изглежда като захар и на вкус е като нея”, обяснява ръководителят на изследването Стенли Хейзън – директор на Центъра за сърдечносъдова диагностика и профилактика при Кливландската клиника. 
Любима добавка в хранителната промишленост, особено за така популярната напоследък кето-диета; за други продукти с ниско съдържание на въглехидрати и хранене, предназначено за страдащи от диабет.

Много еритрол има в състава на комплексните подсладители, обикновено го добавят в стевията.

Използват го в най-различни напитки, сладкарски изделия, бисквити, десерти и прочее сладки изделия, както и в дъвката, и в средствата за изплакване на устната кухина. Много хора използват чист еритрол у дома не само като подсладител на чая и кафето, но и в кулинарията. Химически той се отнася към т.нар. сладък спирт, каквито са малтитът, сорбитът, ксилитът. Този заместител на захарта се смята за един от най-безопасните.
Учените всъщност, са провели цели четири, което придава по-голяма достоверност на доказателствата от техните резултати. Резултатите от първото изследване показали, че участниците с повишено ниво на подсладителя по-често са умирали от инфаркт, инсулт или сърдечно заболяване за изследвания период.

Резултатите от второто изследване препотвърдили техните данни: употребяващите например 2 пъти повече еритрол по-често са имали кардиологични проблеми. На третия етап те оценили механизма на действие на еритрола. В лабораторни условия той засилвал активността на тромбоцитите, а в изследванията на животни стимулирал образуването на тромби, пречещи на нормалния кръвоток. 
Четвъртата част от разработката се изразявала в експеримент с 8 здрави доброволци, които употребявали еритрол в дози, каквито количества съдържали подсладителите и другите продукти с еритрол. Това предизвикало забележимо и устойчиво повишаване нивото на еритрол в кръвта. 

Проверка по рама

„Тридесет грама подсладител беше достатъчен, за да се увеличи нивото на еритрола в кръвта хиляди пъти, обяснява Стенли Хейзън. – Това ниво беше над прага, необходим за отключване съсирването на кръвта и повишаване риска от образуване на тромби в следващите 2-3 дни. Степента на риска, свързан с еритролен, никак не е скромен, той е точно толкова голям, колкото и най-големите рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания и диабета“.
Д-р Хейзън смята, че хората, предразположени към образуване на тромби, сърдечни пристъпи и инсулт; всички пациенти със съществени сърдечни заболявания или захарен диабет следва да стоят по-далеч от еритрола. Във всеки случай, докато не бъдат проведени допълнителни изследвания.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ