32.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Измамник от ДСБ завлече „Топлофикация“ с 12 000 лв.

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Фондацията на Емил Мачиков, главен секретар на ДСБ – „Център за Политическо Развитие и Демокрация”, е завлякла с близо 12 000 лева столичната „Топлофикация“, показа проверка на „Уикенд”. Всъщност, сумата днес вече е доста по-висока, заради трупащите се с години лихви и такси за забавяне.

На пръв поглед случаят е елементарен, „Топлофикация София” има десетки хиляди клиенти, които „забравят” да си плащат сметките за отопление. След многобройни подкани, дружеството се принуждава да си търси парите по съдебен ред. Нещата в казуса с фондацията на Мачиков се усложняват заради участието и на областния управител на столицата, на чието име се води имота с неплатено парно.

Това от своя страна превръща делото за принудително събиране на 12-те хиляди лева в юридически прецедент, на който е отделено подобаващо място в специализиран сайт на правна тематика.

Съдебната драма се точи вече 5 години, без изгледи дължимите пари някога да бъдат събрани. Началото е през януари 2018 г., когато „Център за Политическо Развитие и Демокрация”, на което Емил Мачиков е единствен член и съответно шеф, се нанася под наем в имот, собственост на областната управа на София. Както си му е реда, офиса е в центъра на столицата, а наема – доста скромен. Екстра, с която могат да се уредят само избрани.

Проверка по рама

Главният секретар на „Демократи за силна България” явно смята, че нищожния наем покрива и всички други разходи. Вероятно за това в продължение на години и половина пропуска да плаща сметките за парно и топла вода в огромният апартамент и склад, ползвани от фондацията му. През цялото това време областния управител на София, който е забравил да уведоми „Топлофикация София”, че дава имота под наем, не се впечатлява от пристигащите фактури. Така за година и половина се натрупват 10 751 лв. за парно и 22 лева такса за дялово разпределение. Отделно са лихвите за забавяне, с което сумата расте всеки ден.

По информация на „Уикенд”, чиновниците в областната управа разбират за своя гаф едва след получена заплаха за дело от столичното парно. Призивите им към шефа на фондацията да си плати сметките обаче удрят на камък. За какво ли и да се трогва Мачиков, като парите се търсят от държавата, а не от него. В крайна сметка, се стига и до дело – „Топлофикация София” срещу областния управител. На процеса представителя на държавата се оправдава, че парите се дължат от наемателя.

Заради цялата каша с неподаденото уведомление, че имота е даден под наем, в което клиентската партида се води на областната управа, делото се точи цели 3 години по различните съдебни инстанции. В крайна сметка, областната управа печели. Върховният касационен съд се произнася, че столичното парни трябва да си търси парите от главния секретар на ДСБ. Друг е въпроса дали ще успее…

Оказва се, че докато процеса върви, фондацията на Мачиков изведнъж декларира, че спира дейност, а по сметките й няма и една стотинка. Така поне стоят нещата по документи.

А иначе, „Център за Политическо Развитие и Демокрация” продължава да организира различни събития на ДСБ. Обичайно става дума за няколкодневни семинари, при които разходите по настаняване, наем на зала и изхранване на тъмносините активисти са десетки хиляди левове.

Така или иначе, фондацията на Мачиков пари няма и на „Топлофикация София” ще й се наложи да пие една студена вода за стигналите вече над 15 хил. лв. с лихвите неплатени сметки. От безумния правен казус губи и областната управа, тъй като имота се води проблемен и няма как отново да бъде даден под наем. Освен ако преди това не се изчистят задълженията, обясняват юристи пред „Уикенд”.

Магазин за Акумулатори

Това далеч не е първия скандал, в който се забърква костовистът Емил Мачиков. Всъщност, до юни 2013 г. той се казва Емил Ивов Илиев. След като десетилетия няма нищо против фамилията си Илиев, той със съдебно дело я сменя на Мачиков. Това е доста рядка процедура, която обичайно се ползва от хора, искащи да скъсат с нещо тъмно в миналото си, обясняват юристи.

Главният секретар на ДСБ Емил Ивов/Мачиков също има основание да се обзаведе с нова самоличност, тъй като е набъркан в скандал с имотни измами. Историята започва през 2006 г. Емил Ивов, както е известен по това време той, сключва договор с живеещия в Германия бизнесмен Константин Мавродийски. Те създават фирма „Здравен инженеринг”, като плановете са да се построят две сгради в столичния квартал „Манастирски ливади” – „Здравец 1” и „Здравец 2”. Мавродийски осигурява финансирането, а Емил Ивов се наема да движи нещата около леенето на бетона.

В началото нещата вървят добре, но едва няколко месеца след първата копка, Константин Мавродийски установява, че следите на 420 000 лв. от фирмения капитал се губят. Негова проверка показва, че съдружникът му ги е похарчил, за да си ремонтира апартамента и вилата и за да си купи чисто нов джип. Потресен от нахалството, Мавродийски подава сигнал в прокуратурата и завежда дело, за да си възстанови парите. Ивов своевременно духва в чужбина и остава неоткриваем.

Връща се едва през 2013 г., когато по документи вече се казва  Емил Ивов Мачиков. През следващите години той прави кариера в ДСБ, но явно не желае да уреди отношенията си със своя бивш съдружник, който преди време се принуди да огласи казуса пред медиите.

Ако това е някаква утеха, то при друг случай с измама Константин Мавродийски успя да извоюва справедливост. Миналата седмица наследниците на бизнесмена спечелиха дело за обезщетение от 3,3 млн. лева. Огромната сума пари трябва да им бъде платена от Софийският градски съд заради безумни съдебни решения, с които е открадната друга негова фирма. Сметката я плащаме ние, данъкоплатците…

Материалът Измамник от ДСБ завлече „Топлофикация“ с 12 000 лв. е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ