19.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Измиване на автомобилни двигатели: начини и средства

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Измиване на автомобилни двигатели: начини и средства

Миете ли колата си? Най-вероятно отговорът е да. Но миете ли двигателя? Ако не, това е като да си вземеш душ, но никога да не си миеш зъбите. Така че не. Двигателят трябва да се измие. Може да се каже, че освен вас и случайния механик, никой не вижда вашия двигателен отсек и кой го е грижа, нали?

Почистването на двигателя обаче предотвратява повреда на двигателя и спестява високата цена на автомобила по време на препродажба. Маслото изтича по двигателя и удрянето на пясъчните зърна допринася за преждевременното износване на ролката и лагерите на коляновия вал и може да доведе до по-сериозни повреди. По този начин почистването на двигателя позволява да остане по-хладно и по-ефективно.

Image

Измийте двигателя – лесно ли е?

Искате ли да направите добре – направете го сами. Често използваме този израз. Ето защо има толкова много информация за това как можете сами да почистите двигателя. Но въпреки това не е толкова лесно да се почисти моторът, колкото изглежда на пръв поглед. В моторното отделение на всички автомобили, особено модерни, има много различни електроника, проводници и контакти, които едва ли могат да се повредят, ако се извършат неточно. Ето защо автомобилното пране има свои характеристики и изисква използването на специални средства и методи.

Image

Мокро измиване: може би не си струва?

Най-достъпен и често използван за този вид измиване е използването на специални автомивки, най-известната от които е автомивката Karcher. Сега има много спорове за мокро измиване, някой казва, че е много ефективен, а някой предпочита да не го използва, защото вреди на колата.

Всъщност, след мокро измиване, автомобилът често просто не започва, но поради голямото количество вода, електрическите съединители, кабелите и електротехниците могат да пострадат. Уплътненията и другите елементи на двигателното отделение могат да станат неизползваеми. Най-ужасната последица от такова измиване може да бъде неуспехът на блока за управление на двигателя или на двигателя да получи воден удар.

Image

Други методи за измиване

Тъй като проникването на големи количества вода в отделението на двигателя може да повреди кабелите или да повреди други части на автомобила, да корозира елементите на двигателното отделение, трябва да се имат предвид и други методи. За известно време след такова измиване колата може просто да не започне. Във връзка с това бяха разработени нови начини за почистване на двигателя, които се появиха, за да се избегнат аварии в автомобила. Един от тези методи е сухото измиване на ДВГ с помощта на детергенти.

Image

Средства за измиване на автомобилния двигател

Препоръчва се да не се използват различни прахове за отстраняване на замърсявания от двигателя, тъй като това ще ви отнеме твърде много време, а качеството на работа ще остави много да се желае. За да се опрости работата и да не се увреди колата, все повече и повече нови моторни почистващи средства в различни опаковки постоянно се появяват на пазара. Най-често срещаните са:

 • пластмасови контейнери;
 • консервни кутии;
 • бутилката.

Вътре в тези контейнери могат да бъдат течности, гелове или спрейове. В основата на всеки почистващ препарат е разтворител, който ви позволява ефективно и най-важното бързо да се отървете от замърсяването. Трябва обаче да обърнете особено внимание на състава. Редица почистващи средства съдържат алкали, поради което не трябва да ги оставяте дълго време на алуминиевите части на двигателя. Такова вещество може лесно да корозира метала.

Спрейовете често се продават в специални бутилки и се използват за т.нар.

Image

Предимства на сухо почистване на двигателя

Този вид измиване има много предимства:

ad

 1. Възможността да се избягват различни вериги, свързани с потока на вода в двигателното отделение.
 2. Липсата на проблеми в двигателя след измиване.
 3. Маслото, пясъчните зърна и други замърсявания от двигателя почти не падат върху други части на автомобила.
 4. Обезмасляване и ефективно отстраняване на масло и други петна.
 5. Лесно прилагане.
 6. Измиването на автомобилния двигател не отнема много време. 

  Image

Какво е необходимо за химическо чистене?

За да извършите почистването няма да бъде много работа. Всичко, от което се нуждаете, е:

 • Нанесете почистващо средство върху почистваната повърхност.
 • Изчакайте толкова време, както е посочено в инструкциите (обикновено това е 5-10 минути). През това време инструментът се абсорбира и разтваря замърсяванията.
 • Използвайте кърпа или специална гъба, за да почистите повърхността от замърсяване.

Ако правите ръчно пране на двигателя по този начин, важно е да запомните, че двигателят трябва да е топъл. Студният двигател няма да позволи ефективно почистване, а при мотор с висока температура съществува риск от изгаряне или запалване на детергент. Разбира се, както при работа с други химикали, по-добре е да се използват ръкавици и да се внимава.

Image

Измиване на пара

Като правило е обичайно да се използват химически средства за почистване на двигателя, но напредъкът не стои на едно място и се появяват нови методи. Например, напоследък широкото почистване на двигателното отделение с водна пара с помощта на парогенератор. За да измиете автомобил по този начин, ще трябва да се свържете с автомивка. Специални единици довеждат химическия състав с вода до определена висока температура, след което при същата висока температура и под налягане от около 8 бара, парата влиза в пистолета.

Image

Измийте парата на двигателя само при автомивка от специално обучени хора. Човек, който не знае всички тънкости на работа с такава техника, може да получи някакъв вид нараняване или да повреди компонентите на превозното средство.

Предимствата на измиването на пара

Тъй като не е възможно да се свържете с автомобилните части с вода, когато почиствате парата на автомобила, няма риск от корозия на елементите на двигателното отделение и други повреди, и няма риск да не стартирате автомобила. Освен това този вид измиване има редица други предимства. Най-значимите от тях са:

 • няма увреждане на водата от електричеството, което изключва възможността за късо съединение;
 • без петна от кал на други части на колата;
 • отстраняване дори на най-устойчивите замърсявания и уплътнения (масло, печена мръсотия и др.);
 • консумацията на почистващо средство е минимална, тъй като се смесва с вода и се доставя под формата на пара под високо налягане;
 • почистването отнема малко време.

В допълнение, в повечето автомивки, които се занимават с този вид почистване, двигателят се измива с гаранция. Така, ако след измиване с пара има някакви проблеми с двигателя (вероятността това да е изключително малка), автомивка, където е извършено почистването, ще ви покрие част от разходите за ремонт на автомобила.

Image

Недостатъци на измиването на пара

Тъй като този вид измиване е много ефикасен, отнема малко време, е безопасен и предполага гаранция, измиването на двигателя с пара на цена е значително по-различно от мокро измиване или изсушаване с химически детергенти. Въпреки това, такава висока цена може да бъде оправдана, като се даде възможност да се избегне огромен брой проблеми, които не са изключени по време на мокро или други видове почистване.

Image

Препоръки за честотата на измиване

Има много различни мнения за това колко често е необходимо да се прибягва до почистване на двигателя с вътрешно горене. Въпреки това най-подходящият вариант е да се изслушат препоръките на производителите. Производителите на различни автомобили се съгласяват, че си струва да се прибягва до измиване на двигателя само в случай на специална нужда, а не само за подобряване на външния вид на двигателното отделение.

Image

По този начин двигателят се препоръчва да се почиства само в някои случаи:

 • ако ще поставите диагноза, за да откриете течове, повреди и други повреди;
 • с много силно замърсяване на двигателя с масло в случай на изтичане на тръби или щуцери;
 • преди основен ремонт, включващ демонтаж на уреда или неговото разглобяване;
 • Ако ще да поставите колата си на търговските етажи за продажба – като правило, едно от изискванията за поставяне е снимка на чисто двигателно отделение.

Въз основа на това не трябва да измивате двигателя незабавно с най-малкото замърсяване, тъй като производителите не изискват това.

Image

Измийте двигателя сами или прибягвайте до услугите на специалисти

Ако все пак трябва да измиете двигателя си, но нямате знания и опит, разбира се, по-добре е да се свържете с експертите. Те са добре запознати с процеса на измиване, те знаят всички необходими детергенти и какъв състав е по-добре да се използва в конкретен случай. В допълнение, свързването със специалисти ще ви спести време за намиране на необходимата информация и за почистване на автомобила сами, а повечето уважаващи себе си автомивки също ви дават гаранция за свършената работа.

По-добре го направи сами

Въпреки това, ако предпочитате да правите всичко сами, изберете метод и започнете работа. Важно е да се помни, че при мокро почистване е по-добре да се направи малко налягане на водата или изобщо да не се използва този метод за почистване, тъй като има вероятност да проникне в изолацията на аспиратора, да повреди различни крехки елементи. А това може значително да повлияе на работата на вашия автомобил.

Също така, не използвайте инструменти, които не са предназначени за измиване на двигателя. В най-добрия случай те ще бъдат неефективни и в най-лошия случай могат да причинят голяма вреда на автомобила. По-добре е да се отстранят запалимите съединения и да не се прибягва до тях във всеки случай. За да защитите колата си, по-добре е предварително да покриете различни сензори и конектори с пластмасова обвивка, за да предотвратите навлизането на течности.

Вода при измиване на двигателя е по-добре да се използва топло (около 50 ° C), което ще ви позволи по-ефективно и бързо да премахнете замърсяването. След измиване, трябва да изчакате, докато всички части са напълно сухи, и само тогава можете да стартирате двигателя.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ