България

ИЗНЕНАДА: Гълъб Донев се стяга за служебен премиер

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Гълъб Донев, служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика в правителството на Стефан Янев, ще оглави евентуално ново служебно правителство. Вероятността Радев да сформира пореден временен кабинет става все по-реална, а според наша информация президентът вече е готов със състава на министрите.

Експертът в социалната сфера Гълъб Донев заема различни постове в Министерството на труда и социалната политика през последните 17 години, пише „Филтър“.

Любопитното е, че първото му висше образование е във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия, където най-вероятно се запознава с Румен Радев, въпреки че двамата се дипломират през различни години.

Донев обаче не крие, че президентът лично му се обажда, за да го покани за поста служебен министър на труда и социалната политика. Иначе Донев има и магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализирал е и бизнес и мениджмънт В УНСС.

Отново образованието го свързва и с бившия лидер на БСП Сергей Станишев, защото двамата учат в 35-а Руска езикова гимназия в София. Социалният експерт твърди, че не е обвързан с нито една партия – работил е с министри от различни формации като Иван Нейков, Лидия Шулева, Христина Христова, Емилия Масларова и Тотю Младенов.

Кариерата му започва в Министерството на труда и социалната политика през 2001 г. като директор на дирекция „Условия на труд и управление при кризи“. Впоследствие преминава през различни постове – главен секретар на министерството, член на надзорния съвет на Националния осигурителен институт и за кратко председател на надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж.

През 2007 г. тогавашният министър от БСП Емилия Масларова го назначава за шеф на Главната инспекция по труда. Важен опит трупа и като заместник на Ивайло Калфин във втория кабинет на Борисов. Подава оставка след оттеглянето на Калфин, а наследничката му Зорница Русинова не му предлага да остане на поста.

Колегите му го описват като амбициозен и последователен. Донев прокарва наредба за фиксирани бонуси върху заплатите заради стаж и професионален опит. Обяснява, че така се бори срещу „работодателите тарикати“. По-късно настоява работодателите да осигуряват анекс към трудовия договор, в който се записва добавка стаж.

Като служебен министър Гълъб Донев обаче попари исканията на синдикати и политици за 300 лева минимална пенсия.

„И аз имам близки, които са пенсионери.  Минимална пенсия от 300 лева е желание на всеки пенсионер“, заяви тогава министърът, като подчерта, че много по-сериозен  проблем у нас е голямата младежка безработица.

Ако оглави поредно служебно правителство, тя ще бъде само една от задачите, които ще трябва да решава в динамичната политическа ситуация, в която се озовахме.

Материалът <strong>ИЗНЕНАДА: Гълъб Донев се стяга за служебен премиер</strong> е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort