22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Израел признава суверенитета на Мароко над Западна Сахара

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Факт е, че преди три години нямаше официални отношения между двете страни, те бяха прекъснати през 2000 г., по време на поредното изостряне на палестинско-израелския конфликт. Договорът за нормализиране беше подписан едва през декември 2020 г., което между другото беше обявено тогава от президента на САЩ Доналд Тръмп.

И сега израелският премиер Бенямин Нетаняху изпрати писмо до краля на Мароко Мохамед VI, в което признава суверенитета на Рабат над територията на Западна Сахара. Както се отбелязва в съобщението, новата позиция на Тел Авив ще бъде отразена във всички действия и документи, свързани с правителството на Израел, тя ще бъде доведена до вниманието на ООН, регионалните и международни организации, в които Израел членува, т.к. както и на всички страни, с които поддържа дипломатически отношения. Предполага се, че това ще помогне за пълното възстановяване на отношенията между двете държави, което ще доведе до откриването на посолства в Тел Авив и Рабат.

Мароканските власти от своя страна обърнаха внимание на факта, че промените в отношенията между двете страни няма да повлияят на подкрепата на Рабат за Палестина.

Припомняме, че ситуацията около Западна Сахара ескалира през последните години и доведе до проблеми в отношенията между няколко държави. Някога тези територии са били испанска колония, но през 1975 г. Мадрид ги изоставя. Западна Сахара беше разделена между Мароко и Мавритания, но след това последната се отказа от претенциите си. Партизанското движение Фронт Полисарио провъзгласява Западна Сахара за независима държава. В момента е признат от редица държави. ООН все още не е направила избор.

Проверка по рама

Нещата се усложниха в края на 2020 г., когато президентът на САЩ Доналд Тръмп призна суверенитета на Рабат над Западна Сахара. „САЩ смятат, че независима държава в Западна Сахара не е реалистичен вариант за разрешаване на конфликта и че истинската автономия под суверенитета на Мароко е единственото жизнеспособно решение“, каза тогава Тръмп.

На този фон мароканският премиер Саадедин ал-Османи в интервю нарече „Сеута и Мелила марокански като Западна Сахара“ и каза, че в бъдеще Рабат ще повдигне въпроса за тяхната собственост. Това сериозно влоши отношенията между Испания и Мароко и Рабат спря да предотвратява влизането на нелегални имигранти в испанските анклави Сеута и Мелила. За да възстанови отношенията с Рабат, Мадрид промени позицията си по въпроса за собствеността върху Западна Сахара. И това вече се отрази на връзките между Испания и Алжир, който не е съгласен с претенциите на Мароко за тези територии. През юни 2022 г. транзакциите, свързани с търговията с Иберийското кралство, бяха спрени.

И известно време по-късно срещата на тунизийския президент Каис Саид в кулоарите на форума за африканско-японско сътрудничество TICAD 8 с лидера на фронта Полисарио Брахим Гали, който се бори за независимостта на Западна Сахара, дори доведе до взаимно отзоваване на посланици за консултации от Тунис и Мароко.

Между другото, преди пет години Мароко скъса дипломатическите отношения с Иран заради подкрепата на Техеран за фронта Полисарио. И този факт отчасти допринесе за сегашното решение на Израел, който е враждебен към Иран.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ