28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Израелският министър на отбраната Галант обяви изстрелването на около 400 ракети от ивицата Газа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Министърът на отбраната Йоав Галант каза, че около 400 ракети са били изстреляни срещу Израел от ивицата Газа. Около 100 от тях са се разбили в Газа, каза той, много са паднали на открито, някои са били прихванати, а други са ударили израелски домове. Израелските телевизионни канали показаха системи за противовъздушна отбрана, които прехващат ракети над Тел Авив. В близкото предградие Рамат Ган хората лежаха по лице в опит да се скрият. Продължаващата бомбардировка е посрещната с израелски ответни удари въпреки надеждите за бързо прекратяване на военните действия, според Times of Israel.

Според палестинското министерство на здравеопазването в Газа най-малко 21 души са били убити, откакто Израел започна изненадващата си офанзива във вторник сутринта, а 64 други са били ранени. Тази цифра включва както членове на паравоенните групировки, набелязани от Израел, така и цивилни.

Новинарският канал Al-Ghad, цитирайки източници от палестинските фракции, каза, че споразумението за прекратяване на огъня е готово да влезе в сила до сряда вечерта. Представители на израелското правителство потвърдиха, че Египет се опитва да улесни този процес. Говорейки при условие за анонимност, те казаха, че Израел ще оцени ситуацията въз основа на действия на място, а не на декларации. По-рано в сряда говорителят на Израелските отбранителни сили (IDF) контраадмирал Даниел Хагари отрече съобщенията за преговори и каза, че военните са съсредоточили своите удари в ивицата Газа върху терористичната група.

По-рано ИД съобщиха, че 65 снаряда, изстреляни от екстремистите, не са улучили Газа. Бяха свалени още 62 изстрела, включително една ракета, изстреляна по Тел Авив, отбелязвайки първото успешно прехващане на системата за противовъздушна отбрана със среден обсег на Дейвид Слинг. Други 61 ракети бяха свалени от Железния купол, неговия прехвален братовчед с малък обсег, три удариха населени райони, а „останалите паднаха безвредно в открито поле, без да причинят щети“, казаха от IDF.

По-малко от час след като Израел потвърди, че обмисля прекратяване на огъня, бойци от Газа предприеха масивна атака срещу централен Израел и голяма част от южната част на страната, включително град Беершеба. Съобщава се за щети от ракети в Нетивот, но няма съобщения за жертви. Друг обстрел в сряда вечерта повреди двора на къща в Сдерот. Ракети бяха изстреляни и към Ашкелон, където бяха ударени кола и склад, няма пострадали. Ракета удари къща в кибуца Нир Ам, но обитателите й вече бяха в бомбоубежище. По време на нощния обстрел южният град Беер Шева беше обстрелван с ракети за първи път от началото на боевете. В Нетивот шрапнели от прехващач Iron Dome повредиха къща, но никой не беше ранен. Друга ракета удари парк Беершеба и докладите казват, че има незначителни щети по други структури, но никой не е пострадал.

Проверка по рама

Медицинският център Барзилай в южния град Ашкелон съобщи, че осем души са били ранени, докато са бягали в приюта, а други трима са били лекувани от нервен шок. В същото време военните извършиха десетки въздушни удари срещу ракетни установки на Ислямски джихад и друга инфраструктура.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ