26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Изританият за далавери Красимир Герчев посяга към кметството в Разлог (КРИМИ ФАКТИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Бившият кмет на Разлог Красимир Герчев в момента е главен герой на 4 разследвания в прокуратурата, но понеже все още няма присъда отново се бори да управлява града. Издигнат е въпреки съпротива на местните гербери срещу тази меко казано скандална кандидатура.

Герчев управлява Разлог в продължение на три мандата, но преди година е отстранен от съда заради конфликт на интереси. От неговото обкръжение се кълнат , че Герчев бил направил техническа грешка.

Само че според съда той сам се назначил за шеф на европроект за ремонт и обновяване на професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог и затова прибрал едни 8000 лева. Тези пари, според защитата му, най-благородно бил дарил на болницата и църквата в града. Колко великодушно! Само че този номер не минава пред Върховния административен съд и Герчев е детрониран.

Сега е тръгнал отново да щурмува кметското кресло, въпреки че срещу него се водят 4 разследвания в прокуратурата. Те са за злоупотреба със служебно положение и пари в особено големи размери. Делата, с чиито номера в. „Уикенд” разполага, са възложени на Окръжния следствен отдел в Благоевград.

Проверка по рама

Най-голямата сума по тези дела е 3,6 млн. лева. Като кмет Красимир Герчев лично приемал работата на строителите на Регионално депо в Разлог, обясняват източниците ни. При това той подписвал и разплащал многократно едни и същи по вид строителни работи, уточняват те.

По думите на запознати с аферата Герчев подправял подписи на свои подчинени в кметството, които най-категорично отказали да сложат подписа си под протоколите. „Злоупотребата е изключително тежка и показваща лековерното отношението на Красимир Герчев към работата с обществени пари” – казват източниците ни, които научили, че част от администрацията вече била разпитана.

Следствие се води и за злоупотреба с 300 хил. лева, като замесени в тази афера са Красимир Герчев и неговият кумец Захари Беличенов. Историята е от декември 2019 г. Тогава привидно несменяемият кмет, трети мандат, Герчев сключва договор с ФК „Пирин-Разлог”.

Уговорено е през следващите 5 години по пилоните на уличното осветление да се разположат рекламно-информационни пана на клуба. Председател на неговия управителен съвет е  Захари Беличенов. Договорката му с кума е ФК „Пирин-Разлог” да плаща на общината по 1728 лева наем на година. Излиза, че таксата за поставяне на реклама върху пилон на месец е 2,25 лева – уникална цена като за свои хора.

Само че това не е краят на сделката. Захари Беличенов бързо преотдава пилоните и сключва договор с фирма, но вече не за жълти стотинки, а за 60 000 лв. на година. Само че той е Господин Никой и няма никакво право да се разпорежда със стълбовете за улично осветление.

Затова разследването сега е изчислило, че за 5 години Захари Беличинов е платил на кметството 8 640 лв., а е прибрал от преотдадените пилони – 300 бона. И това, разбира се,  е станало със знанието и съгласието на кума му Красимир Герчев. Иначе казано, за въпросната петилетка двамата са ощетили общината с 291 360 лв. 

Магазин за Акумулатори

Третото разследване отново е свързано с пари, прибрани по втория начин. От висотата на кметската си позиция през 2015-2021 г. господин Герчев си изплатил допълнителни кинти. По закон заплатата на кмета, както и бонусите към нея, се определят от общинския съвет. Само че при проверка в Разлог се оказва, че в местния общински съвет не са внасяни за разглеждане предложения за допълнителни пари на кмета. Герчев обаче, явно на своя глава, всяка година се „стимулирал” с по някой и друг лев към заплатата.

Четвъртото следствено дело срещу бившия кмет-многомандатник на Разлог е за схемите, които завъртял с някой си Пламен Хаджиев. Въпросният бизнесмен наел от общината земеделска земя под наем. Бързо след това били направени анекси към договорите и в тях цената била многократно намалена. Ясно е кой губи и кой печели от това. Запознати допълват, че наемът бил с около 70 % по-нисък от този, който плащали другите арендатори.

„Самият факт, че делата срещу Красимир Герчев са възложени на Окръжния следствен отдел в Благоевград, а не на полицията,  показва тяхната сложност и важност” – уточняват източниците ни. По техни думи Красимир Герчев преди години работил в митницата в Благоевград, но и тогава пак бил отстранен от работа.

„Нима не знаят тези факти от биографията му? Нима не са наясно, че през март 2022 г. ВАС потвърди решението на КПКОНПИ и Герчев беше махнат от кметския пост. Толкова ли нямат други подходящи кандидати, че залагат пак на него?”, задават риторични въпроси източниците ни.

Материалът Изританият за далавери Красимир Герчев посяга към кметството в Разлог (КРИМИ ФАКТИ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ