20.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Изследвайте черния си дроб навреме

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Имате желание да водите активен и здравословен начин на живот, но при оплакване от страна на черния дроб то може да не се осъществи. С тези два метода можете да избегнете проблема – заложете на ехографско изледване и целева профилактика срещу онкологично заболяване – ключът към успешната превенция на заболявания на черния дроб. МЦ „Мона Лиза” организира кампания в дните 13-16 септември с преференциална цена от 16.5 лв. за ехография и консултация със специалист.
Повече информация можете да видите на сайта https://monaliza.bg

Черният дроб е жизненоважен орган в човешкото тяло и всяко нарушение във функциите му може да доведе до сериозни заболявания. Едно от основните му предназначения е пряката му връзка с храносмилателната система и детоксикацията на организма. Затова е наричан „чистачът на тялото”. Има ключова роля в метаболитните функции, в цялостния обмен на веществата и е в пряка връзка с имунната система.

Лошата новина е, че заболяванията на черния дроб рядко предизвикват ясно изразена симптоматика, когато са в ранен етап, а появят ли се оплаквания, вече може да е прекалено късно за тяхното лечение. Затова редовната профилактика на черния дроб е от жизненоважно значение. Най-разпространеният и бърз метод за първична превенция и диагностика е ултразвуковото изследване, известно още като ехография. Това е един от най-често използваните методи в образната диагностика както за откриване на много заболявания, така и за проследяване на различни състояния.
Ехографията е първи избор за оглед на черния дроб. При този метод няма данни за наличие на вреден ефект върху пациентите и може да бъде използван многократно за проследяване на здравословното състояние. Специалистите получават бързо информацията за състоянието на черния дроб, цената на изследването е ниска, а МЦ „Мона Лиза” разполага с мобилна висококачествена апаратура.

Ехографското изследване на черния дроб е изключително важно, тъй като при него може да бъде:
● Поставена предварителна диагноза от специалиста чрез измерване на размера, определяне на формата и разположението, и оценка на структурата на органа;

Проверка по рама

● Открита причината за болка в корема. Често болката може да произлиза от съседен орган – жлъчен мехур, панкреас;
● Установена причината за жълтеница или други проблеми с черния дроб; ● Дадено обяснение защо има отклонения в стойностите на чернодробните показатели;

● Отличено злокачествено от доброкачествено образувание, предвид достоверността на метода;

● Установено наличие на кръв в коремната кухина след травма или инцидент – фатално, ако не бъде открито своевременно;
● Извършена биопсия (вземане на тъканна проба) от черния дроб.

Ракът на черния дроб е шестото по честота злокачествено заболяване и четвъртият най-смъртоносен карцином в онкологията. По-често се среща при мъжете. Предразполагащи фактори за него са хроничните вирусни хепатити В и С, алкохолната чернодробна болест, чернодробната стеатоза (още известна като „омазняване” на черния дроб), някои метаболитни заболявания. Над 60% от пациентите с рак на черния дроб са го развили в следствие на цироза. Рискът за развитие на рак на фона на алкохолна цироза е около 10%. Значително по-честа е цирозата сред пациентите с хроничен хепатит С, в сравнение с тези с хепатит В.

Магазин за Акумулатори

Профилактиката на рак на черния дроб е насочена към вредни навици, които биха могли да доведат до чернодробно увреждане с крайна степен цироза, адекватното лечение на метаболитния синдром, диабета и ограничаването на злоупотребата с алкохол и др. Най-често изложени на риск са хора със склонност към честа употреба на алкохол, прекомерно хранене с тежки и/или вредни храни, разкрепостен сексуален живот… Превантивните мерки включват проследяване поне веднъж годишно посредством ехография и изследване на чернодробните ензими.
Екипът на МЦ Мона Лиза се присъединява активно към борбата с чернодробните заболявания и превенцията им. Възползвайте се от кампанията им за профилактика на черния дроб, запазете час онлайн на страницата https://drhealthyco.com за ехография на черния дроб от акредитиран специалист на преференциална цена.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ