13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Изследване открива връзка между чревния микробиом и предклиничната болест на Алцхаймер

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Оста „черва-мозък“ и болестта на Алцхаймер
Чревният микробиом се отнася до огромната общност от микроорганизми, обитаващи стомашно-чревния тракт, които играят решаваща роля в различни аспекти на човешкото здраве. Тази разнообразна екосистема от бактерии, вируси, гъбички и други микроби оказва влияние върху храносмилането, имунитета и дори мозъчната функция чрез оста черва-мозък. Появяващите се доказателства сочат, че тази двупосочна комуникация между червата и мозъка може да е от решаващо значение за развитието и прогресирането на неврологични разстройства като болестта на Алцхаймер.

Резултати от изследването
Неотдавнашни проучвания изследваха ролята на чревния микробиом в предклиничния стадий на болестта на Алцхаймер, като се съсредоточиха върху лица, които все още не са показали значителни когнитивни нарушения, но са изложени на по-висок риск от развитие на болестта. Една от забележителните констатации е промяната в състава на чревната микрофлора при тези лица в сравнение с контролите, съответстващи на възрастта. Установено е, че някои микробни видове са или значително изчерпани, или обогатени, което показва потенциална връзка с ранните промени в мозъка.

Освен това изследователите са наблюдавали връзка между дисбаланса на чревния микробиом и натрупването на амилоид-бета плаки – отличителна черта на болестта на Алцхаймер. Смята се, че тези лепкави протеинови отлагания, които са токсични за мозъчните клетки, инициират невродегенеративната каскада, водеща до влошаване на когнитивните способности. Влиянието на чревния микробиом върху производството и изчистването на амилоид-бета добавя интригуващо измерение към патогенезата на болестта на Алцхаймер.
Лекар посочи 8 признака на болестта на Алцхаймер

Проверка по рама

Механизми в основата на връзката
Въпреки че точните механизми, свързващи чревния микробиом с предклиничната форма на Алцхаймер, все още не са напълно изяснени, са предложени няколко хипотези. Една от тях включва производството на невроактивни съединения от чревните микроби, като късоверижни мастни киселини и невротрансмитери, които могат да повлияят на мозъчната функция и възпалението. Освен това чревната дисбиоза може да допринесе за нарушаване на чревната бариера, което да позволи на вредни вещества да навлязат в кръвния поток и да предизвикат системно възпаление, което е замесено в прогресията на болестта на Алцхаймер.

Последици за ранното откриване и интервенциите

Откриването на потенциална връзка между чревния микробиом и предклиничния Алцхаймер предлага вълнуващи перспективи за ранно откриване и интервенция. Могат да бъдат разработени неинвазивни методи, като например анализ на проби от изпражнения за микробни биомаркери, за идентифициране на рискови лица, което ще позволи да се разработят стратегии за ранна интервенция с цел забавяне или спиране на прогресията на болестта.
Освен това интервенциите, насочени към чревния микробиом, като например промени в храненето, пребиотици, пробиотици и трансплантация на фекална микробиота, са обещаващи за насърчаване на здравословна чревна среда и намаляване на риска от болестта на Алцхаймер. Въпреки това е изключително важно да се признае, че са необходими допълнителни изследвания за установяване на причинно-следствените връзки и усъвършенстване на персонализираните терапевтични подходи.

Нарастващият брой изследвания, които проучват връзката между чревния микробиом и предклиничната форма на болестта на Алцхаймер, представлява голям скок в разбирането ни за това опустошително неврологично заболяване. Макар че все още има много неща, които трябва да бъдат разгадани, потенциалните последици за ранното откриване и целенасочените интервенции дават искрица надежда в борбата с болестта на Алцхаймер, предлагайки възможност за подобряване на живота и намаляване на глобалната тежест на това заболяване.

Магазин за Акумулатори
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ