България

Извънредно! Рашков обвини Турция, че се е намесила в изборите ни

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обвини Турция в намеса във вътрешните работи на страната ни по време на изборите „2 в 1“ миналата неделя.

На брифинг във ведомството той обяви, че цялостното поведение на турската държава преди и по време на изборите може да се тълкува като сериозна намеса в изборния процес. Припомняме, че на изборите за народни представители 85 256 души в Турция са гласували за ДПС. Това са 96.58% от всички гласове, получени от южната ни съседка.

Министърът днес заяви, че турски медии са отправяли призиви за масово участие в изборите, в които има за пръв път кандидат за президент турчин и са агитирали за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ. Като пример за изборни нарушения Рашков даде секция в Измир, в която са гласували 1500 души. „Това е абсолютно невъзможно“, категоричен беше той.

[embedded content]

По думите на Рашков в МВР има сигнали за заплахи към български граждани, че ако не гласуват за движението, ще им променят имената. „Представяте ли си къде ни връщат като общество и какви методи използват“, попита министърът и допълни:

„Вижте какви внушения използват по отношение на обикновения, мирен гражданин. Не знам дали са доволни политиците от ДПС за намесата на официалните власти в Турция в нашите избори. На мен не ми е известно да е имало обратен случай – български граждани да са се намесвали в изборите там“.

Рашков обяви днес, че най-много разследвания за корпоративен вот са свързани с ДПС и „асфалтовата партия ГЕРБ“, както Рашков нарече бившите управляващи. По време на изявлението му бе пуснат медиен репортаж от купуване на гласове за ГЕРБ.

Проверка по рама

Той посочи, че има и доказателства, че двете партии си „партнират под повърхността, включително и с гласове“.

Въпросът с купуването на гласове не е решен

„Не сме решили въпроса с купуване на места в парламента с пари, този въпрос остава и за бъдещото, очевидно е така“, каза служебният министър.

Той съобщи, че на първия тур има рекорд на установените случаи, по които са налице данни за започване на досъдебно производство за престъпление против политическите права на гражданите.

Рашков разказа и за случай, при който отрязъци от контролни разписки са открити в дома на кандидат за депутат. „Тук, в Софийска област има един кандидат за депутат. Не съм проучил дали е избран от листата на една известна политическа партия. По сигнала е извършена проверка и в дома му са намерени редица следи от това престъпление – не само пари и списъци, а и контролни разписки от машината и финален протокол, за да може да докаже, купените гласове са отишли за ДПС“, каза той.

Магазин за Акумулатори

Образуваните 122 дела за купуване на гласове са 122, при 91 на предишните парламентарни избори. В Плевен имало вече и условна присъда от 10 месеца за купуване на гласове. „Ще продължим да водим битка срещу този вид престъпност у нас. По същност тя не се различава от която и да е друга престъпност“, каза Рашков.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button