24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

ИЗВЪНРЕДНО: US база в България под тревога „Чарли” за тероризъм

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Няколко американски военни бази в Европа са поставени в състояние на повишена готовност в почивните дни, съобщават Си Ен Ен и Ей Би Си, като цитират запознати с въпроса американски длъжностни лица.

Според „Старс енд страйпс“, издание на американската армия, директива за повишена готовност е издадена за гарнизона в Щутгарт (където е щабкватритара на Европейското командване), други обекти в Германия, в Румъния и България, както и в авиобаза „Авиано“ в Италия.

Нивото е повишено до състояние на защита „Чарли“.

Какво е „Чарли“

Опасенията са, че американски военен персонал или съоръжения могат да станат мишени на терористична атака. Това е второто най-високо ниво на готовност.

Проверка по рама

Американската армия разглежда състояние „Чарли“ като необходимост, „когато възникне инцидент или се получи разузнавателна информация, показваща някаква форма на терористично действие или е (когато) вероятно на прицел да са персонал или съоръжения“.

Пред Си Ен Ен един от служителите, разположен в база в Европа, казва, че не е виждал такова нио на заплаха „поне от 10 години“. Това обикновено, по думите му, означава, че е получена „активна достоверна заплаха“.

Реакции

Базата в Щутгарт прехвърля към EUCOM въпросите на Stars and Stripes. Официално Европейското командване отказва да „навлиза в (коментари за) конкретни мерки“ от оперативни съображения, макар да уточнява, че често предприема „допълнителни стъпки“ за безопасност, докато оценява различни фактори и „непрекъснато следи средата за сигурност“. Персоналът в Европа е съветван „бдителен и нащрек през цялото време“.

Не е ясно какви разузнавателни данни са предизвикали повишената сигурност, но европейските власти предупредиха за потенциална терористична заплаха на континента, особено преди Олимпийските игри в Париж през юли и по време на текущото футболно първенство Германия.

Германското правителство (с уточнение, че се готви за всякакви възможни опасности от ислямистки терор до хулигани) изпрати 580 международни полицаи, за да помогнат за сигурността заедно с германски служители, отбелязва Си Ен Ен. Франция също повиши системата си до най-високо ниво.

Магазин за Акумулатори

Материалът ИЗВЪНРЕДНО: US база в България под тревога „Чарли” за тероризъм е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ