България

Извънредно! Здравният министър с допълнителна информация за мерките и сертификата за преболедуване

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров дава пресконференция за актуалната ситуация с COVID-19 и въведените в страната противоепидемични мерки.

Проучихме дали е възможно дали може да се удължи срока от 6 на 12 месеца на сертификата за преболедуване на COVID-19, посочи Кацаров по време на брифинга.

Към момента са получени две становища. В тях се посочва, че единодушно приемат да се удължи срока от 6 на 12 месеца.

Вероятно още днес ще бъде допълнена заповедта на министъра и сертификатът за преболедуване ще е валиден за срок от 12 месеца, но само в рамките на страната.

За поставилите първа доза от ваксината, ще има документ, който да има същата функция на зелен сертификат, докато се постави втората доза.

До понеделник при проверка от РЗИ в обектите, където ще се влиза само със зелен сертификат, при установяване на нарушения, ще се издава само предписание.

Ще бъдат предоставени безплатни антигенни тестове на засегнатите обекти от заповедта на здравния министър. Компетентно лице ще извършва тестовете.

Проверка по рама

„Закупуваме голямо количество тестове. Безплатните ще бъдат предоставени на всички лаборатории от РЗИ с договор, в който ще се обвържат с конкретна цена за взимане на проба“, каза министър Кацаров.

По отношение на държавната и общинската администрация – хората, които са на гише и обслужват директно граждани – там да има условия за чиста среда – тест, преболедуване или ваксинация.

По думите на проф. Темелков от „Александровска“ болница ситуацията е много тежка и всички имаме вина за това.

Пациентите пристигат в болницата доста късно и почти 90% от тях са с тежки придружаващи заболявания. В обществото се е загубила връзката между мероприятията за профилактиката и пациентите, които стоят дълго време вкъщи. Повечето от тях се лекуват сами вкъщи твърде дълго и това води до тежкото състояние, в което постъпват в спешните отделения“, коментира той.

Професорът обясни, че отделенията в болниците са създадени на базата на щатна бройка медици за лекуването на определен брой пациенти. За да се разширят, имат нужда от допълнителен персонал от други болници. Работещите сега са на края на силите си, но въпреки това той смята, че ще издържат. Според него това са двата основни проблема – претовареният персонал и пациентите, които пристигат в болницата на доста късен етап от болестта.

Министърът на здравеопазването отново каза, че алтернативата на сегашните мерки е пълно затваряне и правят всичко възможно да избегнат локдауните от миналата година.Той апелира хората да спазват мерките и допълни, че успехът на това начинание зависи от всички нас.

Магазин за Акумулатори

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти
Back to top button