20.8 C
София
сряда, юли 24, 2024

Къде е Ружа Игнатова? Най-близките ѝ хора изплашени мълчат

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Седем години след мистериозното изчезване на криптокралицата Ружа Игнатова, за която се предполага, че отдавна не е между живите, всички нейни близки избягват да говорят за нея. Въпреки че в миналото са били гости на грандиозните й събития, прехвърляли са помежду си фирми и активи, дори са присъствали на частните й партита на яхтата в Созопол. За разлика от тях разследващите в България в последните дни са словоохотливи.

В четвъртък главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че Ружа Игнатова ще получи обвинение и у нас и ще започне процедура за отнемане на имотите й в България. Американският посланик Кенет Мертен съобщи, че САЩ вдигат на 5 млн. долара наградата за този, който даде на ФБР информация за изчезналата криптокралица.

Един от хората, които избягват да говорят за Ружа, е брат й Константин Игнатов. Преди дни той даде първото си интервю пред ютюбъра Алтънай Фикриев-Найчи за канала му NAYcast. Константин нито веднъж не спомена името на сестра си за час и 30 минути. Той говори за детството си в Германия, престоя си в американски затвор, прибирането си в България и бъдещите си планове, но не и за един от най-близките хора в живота му – Ружа, която наследи като лице на „Уанкойн“ след изчезването й. Брат беше арестуван, стана защитен свидетел и лежа само 3 г. в затвора. Вече от три месеца е в родната си страна.

„Арестуваха ме заради някои хора, с които бях работил – недвусмислено описа ситуацията, в която е изпаднал. – Не съм очаквал, че ще вляза в затвора. В някои моменти съм бил много наивен, много глупав. Тази наивност може би ме накара да взема грешните решения, за които нося отговорност до ден днешен. Но не очаквах отговорността да е до такава степен. Като чух някои обвинения, въобще не ги разбрах. Бях 3 години зад решетките в Америка“, обясни Константин пред ютюбъра Алтънай.

Дистанциран от Ружа е и финансовият експерт Емил Хърсев. Компаниите на криптокралицата купиха имоти за десетки милиони в София и по морето през 2015 г. и 2016 г. Част от тях бяха прехвърлени на фирми, които са собственост на финансиста. В миналото обясняваше, че това са доверителни сделки за клиент.

Проверка по рама

„Нямам нищо общо с г-жа Игнатова, идея нямам какво имущество има“, отговори той на запитване на „24 часа“.

„Не мога да ви помогна“, лаконично каза пред медията ни и пиар експертът лорд Евгени Минчев, който миналата година написа книгата „Ружа Игнатова – измамница или жертва?“. В нея той описва спомените, които двамата споделят през 10-те години, в които Минчев отваря вратите пред нея за светското общество. Лорда и криптокралицата са дългогодишни приятели.

Той определя характера като ведър и спокоен, а нея като забавна и щедра жена. Говори за Ружа като за „неумела в началото бизнесдама“, но със забавно поведение на кралски приеми в Лондон.

„Създаването на образ на звяр е по-лесно, отколкото създаване на образ на ангел“, допълва Минчев в творбата си, но подчертава, че тя е майка, благотворител и работодател.

Безмълван за отношенията си с нея е и Станимир Барутчиев. Двамата са съдружници във фирмата „Апартамент 13“ ООД с предмет на дейност „фризьорство и козметика, производство и търговия с козметични продукти“. До редакционното приключване на броя Барутчиев не отговори на въпросите ни за партньорството му с Игнатова.

Преди две години за характера на криптокралицата разказа повече най-добрата й приятелка – бившата футболна съпруга Асдис Рън. Преди следите на Ружа Игнатова да се загубят, исландката, която предпочете да живее у нас, е неотлъчно до нея.

Магазин за Акумулатори

„Запознахме се през 2009 г. на парти на списание Attica media – спомни си тя. – Изглеждаше много енергична, забавна и изключително интелигентна. Започнахме да планираме общ бизнес – компания за производство на козметика и облекла. Двете обичахме да пътуваме. Тя обожаваше пазаруването и пиано баровете. Но на първо място беше много добра майка към дъщеря си Давина.“

„Всичко, което се случваше, беше плод на упорит труд, сълзи и желание за огромни постижения. Имаше космическа амбиция и бизнес нюх. Бях до нея от самото начало на „Уанкойн“ и мога да уверя, че планът не беше да направи световна измама, а най-добрата криптовалута на планетата, по-добра от биткойна. Успехът просто дойде твърде бързо и тя не успя да го задържи с ръце.“

В последните месеци преди изчезването си Ружа увеличила охраната си. Асдис усетила, че приятелката й е притеснена и параноична. След изпаряването през 2017 г. двете повече никога не се чуват и виждат.

Любопитното е, че малцината, които разказват за „Уанкойн“, напоследък бегло споменават името на Игнатова. В интервюто на брат й Константин той все пак признава, че една от най-големите грешки в живота му е сключването на споразумение с щатското правителство в замяна на разкриването на цялата схема. Благодарение на това получи по-малка присъда.

„Една вина, една грешка, която винаги ще си нося на душата. Винаги ще е част от мен и от моя път“, определи той действията си след задържането му в САЩ.

За първи път Игнатов даде подробности за 34-и месечния си престой зад решетките:

„Бях в най-страшния затвор в Манхатън, който преди няколко години закриха, тъй като имаше убийства след убийства. Не ме питайте какво преживях. Тялото ми отслабна. Не можех да направя 5 лицеви опори. Прекарах 3 г. с големите момчета – тези, които чакат от 20 г. до доживотна присъда. Убийците няма какво да губят. Много малко струва човешкият живот.“

След Манхатън го преместили в Ню Джърси, където наричали затвора „Зеленото чудовище“.

„4 хил. души в него, в седмицата до 7 убийства. Бият момче на земята, един му троши главата с микровълнова фурна“, разказва Игнатов.

За участието му в „Уанкойн“ братът на криптокралицата няколко пъти повтаря, че медиите са написали всичко. Докато говори за миналото си, недвусмислено признава: „Сбъркал съм, сгрешил съм, страдал съм и съм карал други хора да страдат заради мен“.

Месечната му заплата в компанията на сестра му била 3 хил. евро. Размерът станал известен и на американската прокуратура.

Константин споделя повече и за детството си: „След като комунизмът приключи, с родителите ми отидохме в много малко немско градче с 2-3 хил. души. Бяхме 1-2 семейства чужденци. Не е както сега да си добре дошъл като емигрант. Беше трудно. Останах сам в Германия на 18 г. След като завърших училище, нашите отидоха в друга държава за работа и се оправях сам. Никой от семейството ми не се е чувствал 100% комфортно в Германия“, спомни си той.

Дали сега ще проговори и призналият се за виновен Уилям Моро, сочен за перач на парите от пирамидата, остава неясно.

Преди три месеца той е поискал да бъде съден като участник в криптосхемата. Според документи на US службите Моро е отговорен за прехвърлянето на 35 млн. долара от банкови сметки в Китай към Хонконг през 2016 г., както и за преместване на над 6 млн. долара от сметка в Хонконг към САЩ. Неговата присъда ще стане ясна на 1 август. До този момент името на Уилям Моро се споменаваше рядко в съдебните документи.

„Той не е сред най-извесните лица в „Уанкойн“, но може да е последната част от пъзела в тази международна пирамида – казва адв. Джонатан Леви, който представлява измамените инвеститори. – По-точно последният от измамата, срещу когото ще има обвинение. Ако той проговори, за да намали наказанието си, може да излязат и други имена. Сега Моро е освободен с подписка до произнасянето на присъдата му. Добре е да го следят, защото историята помни друг близък до Ружа, който изчезна безследно.“

Адвокатът има предвид Франк Шнайдер – бивш шпионин на службите в Люксембург и доверен съветник на Ружа Игнатова. Той се изпари мистериозно на 16 май 2023 г., въпреки че беше с електронна гривна и чакаше екстрадация от Франция в САЩ.

Шнайдер беше човекът, който разказа, че до последно Ружа Игнатова е имала свои хора в правителството в София, които са я предупреждавали за предстоящи действия на органите на реда и са я съветвали кога да напусне страната, за да не попадне в тези акции. Той изказа мнение, че е убита, защото не е видял „доказателства за противното“, но и защото се е замесила с мафиоти, чиито имена не можел да спомене заради безопасността на семейството си. След последното интервю, което дава за Би Би Си, Шнайдер изчезна.

До момента не са ясни имената на всички българи, с които Ружа Игнатова е общувала у нас.

„Консултирала се е с наши специалисти в различни сфери на финансите, работила е с Емил Хърсев, доколкото знам, ползвала е негови насоки“, обясни пред Нова телевизия адвокат Николай Петров, защитник на главния юрист на „Уанкойн“ Ирина Дилкинска.

Материалът Къде е Ружа Игнатова? Най-близките ѝ хора изплашени мълчат е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ