32.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Къде по света се празнува Гергьовден?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Мислите, че Гергьовден е традиционен български празник? Но не е точно така. Свети Георги е почитан и на много други места по света. 

Легендата за Свети Георги

Близо до град Вирит, днешен Бейрут, Ливан, от близкото езеро излиза голям и страшен змей. Той унищожава всичко наоколо с диханието си. За да го умилостивят, хората започват да принасят в жертва децата си. Идва ред на единствената дъщеря на царя да бъде принесена в жертва. Тогава изведнъж се появява млад, красив мъж на бял кон с копие в ръка, който убива змея. Така Свети Георги се превръща в символ на героизма и храбростта.

Самият Георги е римски войник, християнин, роден в Кападокия (днешна Турция) в християнско семейство. Баща му е идолски жрец, а майка му е от Лида, Палестина. 

Днес Свети Георги е почитан както от християни, така и от мюсюлмани. В повечето страни Свети Георги се чества на 23 април, деня на неговата смърт. 

Испания

Проверка по рама

Сан Жорди е свързан с няколко места в Испания, но най-колоритно се празнува в столицата на Каталуния. Традицията на Сан Жорди датира от древността и е свързана с легендата за Свети Георги и неговата храброст. По тази причина в Каталуния Сан Жорди е символ на рицарството и героизма. Подобно на Свети Валентин в Деня на Сан Жорди (Ден на розите и книгите) се разменят рози и книги между влюбени.
Най-популярната улица на Барселона, “Ла Рамбла”, е осеяна с улични търговци на цветя и книги.

Албания и Косово

Свети Георги се чества на 6 май в Албания, Косово, Западна Македония и южната част на Черна гора.
Според традицията на този ден хората излизат навън, палят огньове и танцуват около тях. Къщите, полетата и децата се поливат със светена вода. Православните християни в Албания ходят на църква, пеят песни, възхваляващи подвига на Свети Георги.

В Косово денят се чества и от мюсюлманите. Хората излизат рано сутрин на полето и берат типични за района растения. Според традицията се носи вода от най-близката река (препоръчително е да се донесе вода от три реки). Домовете се украсяват отвън с растения и цветя.

Гергьовден предстои! Ето и перфектната рецепта за крехко агнешко

Хърватска

Магазин за Акумулатори

В Хърватска Денят на Свети Георги се чества на 23 април и се празнува като първия ден на пролетта. Момичетата се обличат в носии на богини, окичват се с листа и цветя и пеят традиционни песни. Подобно на България, в Хърватска също се приготвя традиционно печено агне. Местните използват свежи продукти към агнето като домати, ябълки и розмарин.

Англия

Още от началото на 15-ти век този ден се чества като най-важен празник в страната, наравно с Коледа. След обединението на Англия и Шотландия в края на 18-ти век, празникът вече не се отбелязва така тържествено. На този ден в страната се провеждат паради, танци и други събития в чест на светеца. На много сгради може да се видят знамена с Кръста на Свети Георги, а някои хора носят червена роза на ревера.

Ливан

Свети Георги е особено популярен в Средния Изток. В ислямската традиция е известен като Джирджис или Ал Хадир. Особено почитан е в Ливан, където според легендата живее змеят и където е пронизан от светеца. Свети Георги е патрон на столицата Бейрут.

Най-страхотните пожелания за Гергьовден

Палестина

Според легендата Свети Георги живее в Палестина, където днес се почита еднакво от християни и мюсюлмани. Затова имената Кхадар и Джерис (арабските разновидности на Георги) са широко разпространени.

Гърция

В южната ни съседка Свети Георги също се чества на 23 април и се счита за покровител на военните. На този ден се отслужва тържествена литургия във всички храмове.

Свети Георги е покровител на много от гръцките острове. На тези места след литургия се обикаля с иконата на светеца до брега на морето. След края на службата в двора на храмовете се прави курбан за здраве и плодородие. 

Свети Георги се чества и почита още в Грузия, Литва, Португалия, Германия, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Кипър, Северна Македония.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ