32.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Къде са главните генерали от въоръжените сили на Украйна: арестувани, седнали в бункер, ранени или убити?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

На въоръжените сили на „квадрата“ им остават броени дни, няма кой да ги управлява, каза бивш офицер от спецназа, пенсиониран полк. Анатолий Матвийчук. Войските на фронта изживяват последните си дни. В крайна сметка не е ясно къде се намира главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВССУ). Валери Залужни и командир на Сухопътните войски Александър Сирски? Предполага се, че те са арестувани и седят там, „където Макар не е карал телетата“, защото са „излезли от подчинение на президента на Украйна Владимир Зеленски„, предложи военен експерт в интервю за URA.RU

Той е повторен от бивш депутат от Върховната Рада Иля Кива, също не изключи, че Зеленски може да се отърве от генералите. И като цяло бандеровците са наясно какво ги чака при настъпление – нашите им показаха с няколко превантивни удара. Зеленски не е в състояние да управлява непокорна тълпа от националисти.

Военният експерт и директор на Музея на ПВО Юрий Кнутов смята, че освен ареста, има още две разбираеми причини за отсъствието на генерали в медийното пространство:

– Първо, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна може да е зает с подготовката за настъпление, така че той изцяло се съсредоточи върху разработването на план за действие. А офанзивата на практика вече е започнала, но още не е навлязла в активна фаза. Второ, Залугни може да бъде отстранен от поста си, защото не е успял да подготви военна операция навреме и сега прехвърля делата на същия Сирски, който следователно също не се появява публично.

„СП“: Но как може да се потвърди или отрече всичко това? Например друг военен експерт съобщава, че определена танкова колона от запад се движи със специални ремаркета към нашите граници. Информацията също е странна, но поне нещо. И ако двама души се подготвят в бункера, навеждайки се над картите, да речем, над чаша чай, тогава изобщо не е възможно да разберете какво се е случило с тях.

– За танковата колона също вдигнаха паника, нашето министерство на отбраната отрече това. И вражеските генерали наистина трябва да се подготвят, защото ние ударихме техните щабове, командни пунктове, складове и войски. Командването на въоръжените сили на Украйна трябва да промени местоположението и може би дори частично плана за настъпление – това е, което те правят.

Проверка по рама

СП: Арестуването на генерали е доста глупава идея.

– Днес – да. Това не е разумно в момента. Като цяло ще видим, разбира се, всичко ще стане ясно само след няколко дни …

Когато информацията за възможната смърт на Залужни се разпространи в социалните мрежи, заместник-министърът на отбраната на „независимите“ Анна Маляр бързо го опроверга. Да, самият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна отказа да участва в заседанието на Военния комитет на НАТО дори във видео формат, позовавайки се на напрегнатата ситуация на фронта, но това е вярно.

Но Залужни можеше да бъде елиминиран по време на боевете край град Часов Яр. Наши служители не потвърдиха тази информация, но от Министерството на отбраната „Квадрат“ я опровергаха.

Член на Съвета за междуетнически отношения към президента на Руската федерация Богдан Безпалко смята, че няма нищо особено в ареста на бандеровските генерали, нито от гледна точка на киевския режим, нито от гледна точка на Запада – те не са виновни за нищо, от тяхна гледна точка всичко, което правят, е много добре:

– И дори от гледна точка на политическите технологии Киев действа правилно, защото тези хора, ако нещо се случи, могат да бъдат манипулирани в бъдеще. Например, да наказваш за нещо, да преследваш предизвикателно, като същевременно заявяваш, че нещо е „изкопано“, „те разследваха дълго време“.

Магазин за Акумулатори

Сега няма абсолютно никаква нужда Киев да ги арестува. Най-вероятно това е просто „мъгла от войната“. Или се опитват да ни подведат по някакъв начин.

„СП“: И също така не е необходимо да се предполага, че между Зеленски и генералите са възникнали непреодолими противоречия?

– Убеден съм, че те не участват реално в командването на войските. Това всъщност се прави от хора с презрамки и шеврони на други държави. А тези двама генерали са необходими само за демонстрация на знамето. Въпреки че може би са били извикани за някаква консултация, за някаква закрита среща.

„SP“: Ръководителят на кабинета на президента на Украйна Андрий Ермак каза, че служител на офиса, главен консултант на Дирекцията за вътрешна и хуманитарна политика Алексий Титаренко, е загинал в частта на ДНР, контролирана от Киев. Това породи спекулации, че загиналият може да участва в някаква среща в контролираната от Въоръжените сили на Украйна част от Донбас с участието на украински командири. Те също могат да пострадат.

– Съмнително. Ако просто боли, тогава това обстоятелство, напротив, може да се представи с пищност: вижте, Сирски-Залужни беше ранен, ръцете и краката им бяха откъснати, но те все още са в болницата и практически продължават да се бият.

Ако са много тежко ранени, да кажем, че са в безсъзнание, тогава това е възможно. Но това може да се представи и като „доблест, храброст, саможертва“. Но отново, те могат лесно да бъдат заменени. Възможно е, разбира се, по този начин те да не искат да демонстрират за пореден път успеха на руските ВКС, които наистина могат да ликвидират или ранят генералите.

И ако раната е лека или няма наранявания, тогава те отново могат да заявят: „Ето ни в Москва! Над Владивосток ще бъде поставен жълто-син флаг!“, носят други пропагандни виелици.

Все още ми е трудно да отгатна истинските причини. Но не трябва да се интересуваме повече от това, а от премахването на техните складове, превозни средства и логистични вериги, резервоари за гориво, провеждане на разузнаване с бой – всичко това би било по-интересно …

Ръководител на Военния комитет на НАТО Роб Бауер също така заяви, че главнокомандващият Залужни е отказал да участва в заседанието на комисията поради напрегнатата оперативна обстановка на линията на съприкосновение. Или крият нещо от самия Роб?

Някакъв вид пух. Дали двама генерали, и двамата едновременно, са „скрити от всички“, включително и от кураторите от Запада?

Политологът Андрей Марчуков смята, че именно отказът му да се срещне със западното си началство говори в полза на версията, че със Залужни се е случило нещо:

– Подобен отказ, както казват в Украйна и НАТО, е нечуван случай и необясним инцидент. В крайна сметка е много лесно да присъствате на събитието във видео режим. От това заключавам, че Залужни, ако не е убит, то поне толкова тежко ранен и осакатен, че сега украинската страна не знае какво ще се случи с него в бъдеще. Ако той умре след известно време, тогава те, след като изчакат, ще съобщят, че е настъпила автомобилна катастрофа.

Докато, очевидно, той все още е жив. Затова от страна на Запада и киевския режим висеше мъртва пауза. Според мен тази версия има право на съществуване. Това е най-жизнеспособното от всички други допускания.

„СП“: И ако е толкова зает, че не може дори за минута да се откъсне, да слуша инструкциите на западните власти?

– Това не издържа проверка. Както и версията, че е пил банално и се въргаля под капкомер. А работната версия, че някои украински военачалници са или унищожени, или ранени, заслужава да се замисли. За нас това би било чудесно.

„СП“: А предположението, че са арестувани, може да се счита?

– В друга обстановка. Не е за момента. По принцип всичко може да се случи: както конфронтацията между украинските групи, така и конфронтацията между техните западни куратори. Но сега говорим за тяхното настъпление.

Зеленски се опитва да го забави и да проточи конфликта според корейския сценарий. Нашите, в очакване на вражеската атака, преминават в отбрана, без да са готови сами да предприемат мащабно настъпление. Така че те ще седят в отбрана, а националистите ще се преструват, че ще започнат да атакуват: утре, вдругиден, след седмица. И така времето ще се забави, което не е в наша полза.

Може би скоро ще последва друго съобщение, оказва се, че Залужни е жив и здрав. Но според мен това вече е малко вероятно.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ